Sisältöön
KuvituskuvaKuvituskuva

Kaunis kattaus kevään juhlahetkiin – osaathan kattausetiketin?

Pöydän kattaminen kahvi- tai teehetkeä varten on paitsi hauskaa puuhaa, myös ruokkii luovuutta. Katatpa pöydän sitten perheelle viikonloppuaamuna tai ystäville juhlahetkenä, kauniilla astioilla voit vain onnistua. Virkistä muistia kattausetiketillä, inspiroidu kevään suloisimmista kattauksista ja tule tekemään kattausostoksia Sokokselle sekä verkkokauppaan sokos.fi.

Tämän kevään trendikkäimmät kattaukset syntyvät käytännöllisillä astioilla, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Kevät on myös oivaa aikaa piristää kattausta astioilla, joissa näkyy vuodenaikaan sopivia leikkisän luonnonläheisiä kuvioita. Väreissä ihastuttavat esimerkiksi vihreä, turkoosi, roosa ja keltainen sekä maanläheiset sävyt.

Vaikka viettäisit herkkuhetken itseksesi tai pienellä seurueella, tekevät kauniit astiat siitä erityisen. Valitse astioita, jotka ovat samaa sarjaa tai joilla on samanlainen sävymaailma. Aamukahvi tai iltapäivätee maistuu takuulla erityisen hyvältä kauniista mukista nautittuna ja tunnelmalliset illalliskutsut paranevat entisestään kun kattausta koristavat uudet viinilasit.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Ethän unohda kattauksesta tarjoilun tukipilareita kuten vateja, tarjottimia ja kulhoja, jotka ovat mukava nostaa esille niin arkikäytössä kuin erityisen juhlakattauksen yhteydessä. Pöytäkattauksen kanssa yhteen sointuvat tarjoiluastiat kruunaavat hetken ja ovat ilo silmälle joka kerta.

Myös tekstiileillä on paikkansa kattauksessa. Tyylikäs pöytäliina lisää kattauksen juhlavuutta ja tuo esiin juhlan teemaa. Mielikuvitusta hyödyntäen kattauksen viimeistely syntyy jo pienillä elementeillä. Tyylikkäiden serviettien ja pöytäliinan ohella voit lisätä pöydälle esimerkiksi kukkakimpun tai yllättävänkin ruukkukasvin. Kynttilät tuovat erityistä tunnelmaa herkkuhetkeen – olipa vuodenaika mikä tahansa. Hyödynnä myös luonnonantia: jopa hedelmillä voi koristaa kattausta ja piristää niiden tuomalla ilmeellä kanssaherkuttelijoita.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Näin teet etiketin mukaisen kattauksen

Virallisen kattauksen mukaan katettaessa jokaiselle ruokalajille on omat aterimensa, minkä takia lautasen ympärille katetaan useammat ruokailuvälineet. Kattauksessa tulisi kuitenkin olla kerrallaan enintään neljät aterimet, loput tuodaan ruokalajien yhteydessä.

Peruskattaus

Peruskattaus katetaan keittoa, pääruokaa ja jälkiruokaa varten.

Lautaset: Lautaset asetellaan ruokalajien mukaiseen järjestykseen, siten että keittolautanen asetellaan päälle ja ruokalautanen sen alle. Leipälautanen puolestaan kuuluu kattauksen vasemmalle puolelle.

Aterimet: Haarukka tulee vasemmalle, veitsi oikealle ja keittolusikka veitsen ulommalle puolelle. Jälkiruokalusikan paikka on lautasen yläpuolella. Voiveitsen puolestaan tulisi löytyä leipälautasen kulmalta.

Lasit: Juomalasit asetetaan lautasen yläpuolelle.

Päivälliskattaus

Päivälliskattaus katetaan alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa varten. Juomina voi olla veden lisäksi viinejä, joten laseja katetaan useampi.

Lautaset: Alimpana on katelautanen, jonka päällä muut lautaset ruokalajien mukaisessa järjestyksessä.

Aterimet: Alkuruoka-aterimet asetetaan uloimmiksi. Jälkiruokalusikka ja -haarukka asetetaan lautasen yläpuolelle, siten että lusikan otinvarsi on oikealla ja haarukan vasemmalla.

Lasit: Lasit asetellaan lautasten yläpuolelle oikealta vasemmalle käyttöjärjestyksessä: vesi, kuohuviini, valkoviini ja punaviini. Jälkiruokaviini voidaan asettaa joko riviin vasemmalle tai se voidaan tuoda pöytään jälkiruoan yhteydessä. Lasit voivat olla joko vaakarivissä tai viistosti. Kahvikuppeja ei kateta valmiiksi.

Huomioi istumajärjestys

Mietitkö vieraiden istumapaikkojen järjestystä? Istumajärjestykseen eli plaseeraukseen liittyy tiettyjä sääntöjä, joista on hyvä olla tietoinen etenkin virallisempia kutsuja järjestettäessä. Yleensä puolisot eivät istu vierekkäin, ja perinteisesti joka toisessa tuolissa istuu nainen ja joka toisessa mies. Jos kutsuilla on sekä isäntä että emäntä, istuvat he yleensä eri puolilla pöytää. Tärkeintä on kuitenkin, että kaikki viihtyvät!