Sisältöön
KuvituskuvaKuvituskuva

Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ihonhoitoon

Sertifioitujen luonnonkosmetiikkatuotteiden puhtaus, luonnollisuus ja vastuullisuus ilahduttavat jokapäiväisessä ihonhoidossa. Sertifioidulla luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan tuotteita, jotka ovat saaneet tunnustuksen luotettavalta sertifiointiorganisaatiolta, kuten esimerkiksi COSMOS, Ecocert tai NATRUE. Tutustu valikoimaan ja lue lisää luonnonkosmetiikan sertifikaateista alta!

Ylläpidä ihon terveyttä tekemällä ihonhoidosta säännöllinen aamu- ja iltarutiini. Aloita puhdistamalla iho huolellisesti ihotyypillesi sopivalla luonnonkosmetiikalla. Virkistävä misellivesi puhdistaa iholta kasvo-, silmä- ja huulimeikin helposti. Voit käyttää sitä meikinpoistoaineena ennen varsinaista ihon puhdistusta tai ainoana puhdistustuotteena aamuisin. Kosteuttava puhdistusgeeli poistaa epäpuhtaudet, meikin ja ylimääräisen talin iholta ärsyttämättä sitä. Puhdistuksen jälkeen viimeistele ihonhoitorutiini tehokosteuttavalla tai kiinteyttävällä seerumilla sekä kosteusvoiteella. Ihonhoidon lisäksi voit myös helliä hiuksiasi ihanilla luonnonkosmetiikan shampoilla, hoitoaineilla ja muilla hellävaraisilla hiustenhoitotuotteilla.

Osta luonnonkosmetiikan ihonhoitotuotteita

Osta luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteita

Tutustu luonnonkosmetiikan sertifikaatteihin

Jos haluat olla varma, että luonnonkosmetiikkatuote on tuotettu vastuullisesti, varmista, että tuotteesta löytyy sertifikaattimerkintä. Sertifikaatit kertovat, millaista luonnonkosmetiikkaa käytät.

COSMOS

COSMOS Standard on kansainvälinen sertifikaattien kattojärjestö, jonka on perustaneet viisi kriteereiltään erilaista sertifiointiorganisaatiota: BDIH, Cosmebio, Ecocert, Soil Association ja ICEA. Järjestön tavoitteena on luoda kansainvälisesti yhtenäinen sertifiointistandardi, jolla asettaa yhdessä selkeämmät raamit luomu- ja luonnonkosmetiikalle niin alan kuin kuluttajien vuoksi.

COSMOS-sertifikaatti jaetaan kahteen alaryhmään. COSMOS NATURAL -sertifikaatin saanut tuote on luonnonkosmetiikkaa, jonka ainesosista 95 prosenttia on luonnollista alkuperää. COSMOS ORCANIC -sertifikaatin saanut tuote on luomukosmetiikkaa, jonka ainesosista 95 prosenttia on luonnollista alkuperää ja 20 prosenttia luomua. Luomuosuudesta poikkeuksen ovat saaneet poishuuhdeltavat ja puuterimaiset tuotteet, joissa luomuosuuden tulee olla vähintään 10 prosenttia. Lisäksi kummankin sertifikaatin vaatimuksena on, että tuotteessa on enintään 2 prosenttia synteettisiä aineita.

Ecocert

Ecocert on yksi maailman suurimmista sertifiointiorganisaatioista. Sen sertifikaatin voi saada muun muassa, kun kosmetiikkatuotteen ainesosista 95 prosenttia on luonnollisia ja synteettisiä aineita on enintään 5 prosenttia. Tämän lisäksi sertifikaatti voidaan jakaa kahteen alaryhmään. Ecocert Natural Cosmetic -sertifikaatin saanut tuote on luonnonkosmetiikkaa, josta Ecocertin sertifikaatin lisäksi kasviperäisistä ainesosista vähintään 50 prosenttia ja kaikista ainesosista vähintään 5 prosenttia on luomua. Ecocert Organic Cosmetic -sertifikaatin saanut tuote puolestaan on luomukosmetiikkaa, josta Ecocertin sertifikaatin lisäksi kasviperäisistä ainesosista vähintään 95 prosenttia ja kaikista ainesosista vähintään 10 prosenttia on luomua.

BDIH

BDIH on saksalainen, voittoa tavoittelematon teollisuuden ja kaupan yhdistys. Merkin sertifikaatin voi saada luonnonkosmetiikkatuote, joka täyttää yhdistyksen luonnonkosmetiikkaryhmän määrittelemät suositukset. Sertifikaatin saaneessa tuotteessa lähes kaikki ainesosat ovat luonnollisia – vain muutama luonnollisen kaltainen aine sallitaan säilöntäaineissa. Jos tuotteessa käytetään sanaa ”luomu”, tulee tuotteen ainesosista 95 prosenttia olla luomua. Lisäksi tiettyjen kasviainesosien on aina oltava luomulaatuisia ja -sertifioituja. Sertifikaatti ei salli raaka-aineiden käyttöä, jotka on tuotettu kuolleista selkärankaisista, esim. minkki- tai emuöljyä, eläinrasvoja tai kollageenia. BDIH-sertifioiduissa tuotteissa raaka-aineiden jalostuksessa käytetään kemiallisia prosesseja mahdollisimman vähän, eikä niiden tuotanto salli etoksyloituja raaka-aineita, esimerkiksi sulfaatteja ja PEG-yhdisteitä. BDIH onkin yksi luonnollisimmista sertifikaateista.

NATRUE

NATRUE on eurooppalainen yhdistys, jonka tavoitteena on yhtenäistää luonnon- ja luomukosmetiikan sertifiointistandardia sekä lisätä tietoisuutta luonnonmukaisten raaka-aineiden käytöstä. Sen ovat perustaneet luonnonkosmetiikan valmistajat WALA, Weleda, Lavera, PRIMAVERA, LOGOCOS ja CEP. NATRUE-sertifikaatin voi saada, kun tuote ei sisällä kvatteja eli kvaternäärisiä ammoniumyhdisteitä ja tuotesarjasta vähintään 75 prosenttia sertifioidaan. Tämän lisäksi NATRUE jakautuu kolmeen sertifikaattiin. Natural Cosmetics -sertifikaatti määrittelee, mitkä ainesosat on sallittuja ja kuinka niitä saa käsitellä. Kyseisen sertifikaatin vaatimukset tulee täyttyä ennen kuin voi saada NATRUEn muita sertifikaatteja. Natural Cosmetics with Organic Portion -sertifikaatti määrittää, että vähintään 70 prosenttia tuotteen luonnollisista ainesosista tulee olla sekä luomua ja villinä kasvanutta taikka jompaa kumpaa. Organic Cosmetics -sertifikaatin mukaan tuotteen ainesosista vähintään 95 prosenttia luonnollisista ainesosista tulee olla luomua ja villinä kasvanutta taikka jompaa kumpaa.

ClimatePartner

ClimateParter on Saksassa perustettu yhtiö, joka tarjoaa ratkaisuja yritysten ilmastotoimiin. Yhtiö tarjoaa yrityksille projekteja, joiden avulla yrityksistä saataisiin hiilineutraaleja: projektien tehtävänä on esimerkiksi laskea ja vähentää yrityksen hiilidioksidipäästöjä sekä kompensoida niiden päästöjä erilaisilla toimilla. Kun yritys on tehnyt yhteistyötä ClimatePartnerin kanssa ja saanut toimistaan ClimatePartnerin sertifikaatin, yritys saa seurantatunnuksen, jonka avulla kuluttaja saa tietoonsa yrityksen sertifikaatin tuoneet toimenpiteet sekä sen tavoitteet jatkuvalle kestävälle kehitykselle.

Muun muassa Lavera on saanut ClimatePartnerin sertifikaatin. Vuonna 2017 Lavera teki pahvipakkauksistaan ilmastoneutraaleja hankkimalla päästötodistukset ja tukemalla ilmastonsuojeluprojektia Keniassa, 2019 Lavera saavutti "ilmastoneutraalin yrityksen" sertifioinnin ja marraskuusta 2020 lähtien kaikki Laveran tuotteet ovat olleet ilmastoneutraaleja.

Yhteisiä tekijöitä kaikille sertifikaattien saaneiden tuotteille on, että:

- niiden aineet ja emulgaattorit ovat kasvipohjaisia ja pinta-aktiivisia

- ne eivät sisällä maaöljyjohdannaisia tai silikoneja

- tuotteissa ei ole kemiallisia UV-filttereitä

- tuotteet eivät sisällä parabeeneja

- tuotteiden ja niiden pakkausmateriaalien tulee olla mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia

- tuotteiden raaka-aineita ja valmiita tuotteita ei testata eläimillä