Sisältöön
KuvituskuvaKuvituskuva

Vaatteiden hoito-opas

Kevään ja kesän saapuessa paksut neuleet ja toppatakit vaihtuvat kevyempiin vaatteisiin. Kausivaatteiden säilytys kannattaa tehdä huolella, jotta saat ne entisen veroisina takaisin käyttöön. Pese ja huolla vaatteet ennen säilöön laittamista. Viattomalta vaikuttanut haju voi muuttua ikäväksi puolessa vuodessa. Huolehdi myös, että vaate on täysin kuiva ennen säilömistä. Näillä ohjeilla nautit rakkaista vaatteistasi entistä pidempään.

Kurkkaa helpot perusohjeemme erilaisten materiaalien hoitoon ja tankkaa samalla pesumerkinnät muistiin.

Tarkista vaatteen pesulapusta pesumenetelmä, pesulämpötila sekä likaisuus – hyvin likaiset vaatteet kannattaa pestä muista erillään ja vaikeat tahrat poistaa ennen varsinaista pesua. Tyhjennä taskut sekä sulje vetoketjut, hakaset ja tarranauhat. Useimmat vaatteet on hyvä pestä nurinpäin, jolloin vältetään pesuraitojen syntyminen, nyppyyntyminen ja värin kuluminen. Sukkahousuille ja rintaliiveille on lisäksi hyvä varata oma pesupussi.

Valitse pesuohjelma ja pyykinpesuaine pyykin värin ja pesuohjeen mukaan. Jos vaate kaipaa vain kevyttä tuuletusta, ripusta housut tai pusero henkarille ulkoilmaan tai testaa tekstiilisuihketta. Tekstiilirulla poistaa jo pienellä vaivalla hiukset ja pölyn, vaatehöyrytin puolestaan oikoo rypyt herkimmistäkin tekstiileistä. Nukkaisille pinnoille voit kokeilla myös nypynpoistajaa.

Osta vaatehuollon tuotteita Seuraavassa kerromme yleisimmistä vaatteiden materiaaleista sekä näiden hoito-ohjeista.

Puuvilla

Puuvilla on erittäin imukykyinen ja hengittävä materiaali, josta valmistetaan esimerkiksi T-paitoja ja farkkuja. Koska lika tarttuu ja imeytyy nopeasti kuituun, puuvillaiset vaatteet on hyvä pestä riittävän korkeassa lämpötilassa. Mikäli farkut eivät sisällä elastaania, pese niitä mahdollisimman vähän – ensimmäistä pesukertaa voit odottaa jopa puoli vuotta, jonka aikana kankaaseen syntyy öljymäinen ja erittäin kestävä pinta. Suorista ja ripusta farkut pesun päätteeksi ilmavasti kuivumaan. Silitä farkkuja maltilla, mieluiten hieman kosteina sekä nurinpäin käännettyinä.

Osta naisten farkkuja

Osta miesten farkkuja

Osta naisten T-paitoja

Osta miesten T-paitoja

Pellava

Hengittävä ja kevyt pellava on himmeästi kiiltävä materiaali, hylkii hyvin likaa sekä puhdistuu helposti. Pellava ei tarvitse kuumaa pesua, vaikka kestääkin sitä. Silitys onnistuu parhaiten hieman kosteana.

Villa

Villa on loistava materiaali vaatteissa; se imee hyvin kosteutta, eristää lämpöä ja lämmittää kosteanakin. Villavaatteita ja -asusteita kannattaa hoitaa joko tuulettamalla tai vaateharjalla. Sumuta harjauksen yhteydessä neuleelle hiukan vettä, jotta pöly irtoaa paremmin ja viimeistele höyryttämällä. Villaneuleet pestään matalassa lämpötilassa joko käsin tai pesukoneen hienopesuohjelmalla. Säädä pesuohjelman lämpötila mahdollisimman pieneksi ja linkouskierrokset alas. Kuivata neule vaakatasossa esimerkiksi pyykkitelineellä pyyhkeen päällä ja muotoile kosteana. Laskosta kuiva villavaate hyllylle, ohuet ja helpoiten rypistyvät neuleet aina pinon päällimmäiseksi.

Osta naisten neuleita

Osta miesten neuleita

Osta asusteita

Kashmir

Kashmir on kashmirvuohesta saatavaa ylellistä villaa. Pehmeä ja lämmin kashmirvilla on kevyt ja hengittävä materiaali, mutta nukkaantuu helpommin kuin muut villat. Kashmirneuleesta on iloa pitkäksi aikaa, kunhan sitä osaa hoitaa oikein: pese neule käsin ja muista tuulettaa pesujen välissä. Joitain kashmirneuleita voi pestä myös pesukoneessa, tarkista merkinnät kuitenkin aina pesulapusta. Muotoile neule pesun jälkeen ja aseta se tasaiselle pinnalle kuten pyyhkeen päälle kuivumaan. Jos neule on hyvin märkä, kääri se hetkeksi pyyhkeen sisään rullalle nopeuttaaksesi kuivumista. Nyppyyntynyt kashmirneule kannattaa kammata läpi kashmirkammalla.

Silkki

Silkki on arvostettu vaatekangas, sillä siinä on kaunis kiilto, se on pehmeä ja kestävä. Materiaalina se on myös hengittävä ja imee hyvin kosteutta. Silkkivaatteiden hoidossa pitää olla tarkkana, sillä monet kemialliset aineet vaurioittavat kuitua. Käytä puhdistukseen pH-arvoltaan neutraalia pesuainetta ja vältä liottamista. Koska materiaali ei kestä kovaa käsittelyä, silitys onnistuu parhaiten hieman nihkeänä esimerkiksi puuvillakankaan päältä.

Pesumerkinnät tutuiksi

Pesumerkinnät eli hoito-ohjesymbolit kertovat kuinka vaatetta tulisi pestä ja hoitaa, jotta se säilyisi hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään. Hoito-ohje löytyy tavallisesti vaatteen nurjalta puolelta joko paidan niskasta tai sivusaumasta.

Vesipesu

1. Vesipesu 2. Vain käsinpesu sallittu. Pesuastian tulee olla tarpeeksi suuri ja vettä tulee olla paljon. Yleensä vaatetta ei saa hangata tai vääntää kovakouraisesti. 3. Vesipesu kielletty. Vaatteesta ei saa poistaa edes paikallista tahraa vedellä, vaan se pitää viedä pesulaan. 4. Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 30 astetta. Esimerkiksi hellävaraista pesua vaativa hienopyykki, kuten villa ja silkki. Koneessa vajaatäyttö. 5. Erittäin varovainen ohjelma, lämpötila enintään 30 astetta. Esimerkiksi erittäin hellävaraista käsittelyä ja pesua vaativat tekstiilit, voivat olla villaa tai silkkiä. Koneessa hyvin vähän pestäviä tuotteita. 6. Normaaliohjelma, lämpötila enintään 40 astetta. Esimerkiksi ns. hienopyykki. 7. Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 40 astetta. Esimerkiksi ns. hienopyykki, vaatteet mahdollisesti siliävyyskäsiteltyjä. Koneessa vajaatäyttö. 8. Normaaliohjelma, lämpötila enintään 60 astetta. Esimerkiksi värilliset puuvillatekstiilit. 9. Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 60 astetta. Esimerkiksi värilliset puuvillatekstiilit, joissa on siliävyyskäsittely. Koneessa vajaatäyttö. 10. Normaaliohjelma, lämpötila enintään 95 astetta. Esimerkiksi valkoiset puuvillatekstiilit. 11. Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 95 astetta. Esimerkiksi valkoiset puuvillatekstiilit, joissa on siliävyyskäsittely. Koneessa vajaatäyttö.

Valkaisu- ja rumpukuivausmerkinnät

1. Valkaisu sallittu. Vaate voidaan valkaista. 2. Vain happivalkaisu sallittu. Vaatteen valkaisussa saa käyttää vain happeen perustuvaa valkaisevaa ainetta. 3. Valkaisu kielletty. Vaatetta ei saa käsitellä minkäänlaisella valkaisevalla aineella. 4. Rumpukuivaus 5. Varovainen rumpukuivaus. Vaate voidaan kuivata kuivausrummussa alhaisella lämpötilalla. Rumpua ei kannata täyttää täyteen. 6. Normaali rumpukuivaus. Vaate voidaan kuivata kuivausrummun normaalilla ohjelmalla. 7. Rumpukuivaus kielletty. Vaatetta ei saa kuivata kuivausrummussa.

Silitysmerkinnät

1. Silitys 2. Silityslämpötila enintään 110 astetta. Vaate voi olla esimerkiksi silkkiä, polyamidia tai muuta lämpöherkkää materiaalia. 3. Silityslämpötila enintään 150 astetta. Vaate voi olla esimerkiksi puuvilla-polyesterisekoitetta. 4. Silityslämpötila enintään 200 astetta. Vaate voi olla esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa. 5. Silitys kielletty. Vaatetta ei saa silittää.

Muut pesumerkkiryhmät

1. Kemiallinen pesu 2. Kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun. 3. Varovainen kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun. 4. Kemiallinen pesu hiilivedyllä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun. 5. Varovainen kemiallinen pesu hiilivedyllä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun. 6. Kemiallinen pesu kielletty. 7. Kemiallinen vesipesu eli ns. emulsiopesu. Tehdään vain pesuloissa. Sopii esimerkiksi neuleille. 8. Varovainen kemiallinen vesipesu eli ns. emulsiopesu. Tehdään vain pesuloissa. Sopii esimerkiksi neuleille.

Epäviralliset pesumerkit

Pesumerkinnät on standardoitu. Silti vaatteissa näkee toisinaan merkkejä, joita ei löydy suomalaisesta hoito-ohjemerkistöstä.

1. Ripustuskuivaus. Laita vaate ripustimelle kuivumaan. Muista suoristaa saumat. 2. Kuivata tuote vaakatasossa. Levitä vaate tasaiselle alustalle kuivumaan. Oio vaate mittoihinsa. Käytetään esimerkiksi neulevaatteissa. 3. Vaate ripustetaan kuivumaan vettävaluvana. 4. Vaate on kuivatettava sisällä. Tuotteeseen voi tulla värivirheitä ulkokuivatuksessa. Merkintä voi olla esimerkiksi silkkivaatteissa. 5. Väännä hellästi käsin vaatetta pesun jälkeen tai linkoa hetken pesukoneessa. Saat ylimääräisen veden pois ennen kuivatusta. 6. Vaatetta ei saa vääntää. 7. Ei saa lingota. 8. "Pese vaate 30-asteisessa konepesussa". Amerikkalainen pesuohjemerkintä.