Sisältöön
Mies lähikuvassa yllään musta puvuntakki ja valkoinen kauluspaita.Mies lähikuvassa yllään musta puvuntakki ja valkoinen kauluspaita.

Miesten yleisimmät pukukoodit tänä päivänä

Pukukoodin, eli asutoiveen, ilmoittaminen voi tuoda hämmennystä siitä, miten tilaisuuteen tulisi pukeutua. Myös asukriisi on monelle tuttua, kun tärkeä tilaisuus lähestyy.

Kokosimme kevään juhlakauden kunniaksi kolmen yleisimmän pukukoodin ohjetta yhteen. Ohjeet auttavat hahmottamaan, millaiset asukokonaisuuksia voi luoda tiettyihin tilaisuuksiin. Voit hyödyntää pukukoodeja, mikäli sellainen on jo ilmoitettu, mutta myös ylipäätään juhlapukeutumisessa.

Nykyään pukukoodit eivät ole niin sitovia, vaan lähinnä suuntaa antavia. Kun siis tarkastelet pukukoodeja, muista pitää mielessäsi, millainen on sinun tyylisi. Tärkeintä on, että asu kuvastaa juuri sinua ja voit osallistua juhlaan hyvillä mielin sekä keskittyä hauskanpitoon.

Tumma puku

Tumma puku voidaan ilmoittaa pukukoodiksi, kun kyse on selkeästi juhlavasta, hieman virallisemmasta tilaisuudesta. Tällöin miehen asu rakentuu kirjaimellisesti tumman puvun ympärille. Tummalla puvulla tarkoitetaan mustaa, tummansinistä tai tummanharmaata pukua. Puku sopii tumman puvun pukukoodin etikettiin, mikäli se näyttää kahden metrin päästä mustalta.

Kun kyseessä on virallisempi tilaisuus, puvun kanssa yhdistetään valkoinen kauluspaita. Klassisimman yhdistelmän saa, kun kokonaisuuteen yhdistetään helmenharmaa solmio. Myös musta rusetti sopii kokonaisuuteen. Kun on kyse epävirallisemmista juhlista, voi solmio tai rusetti olla värikäs.

Tumman puvun toimiessa pukukoodina puvun kanssa yhdistetään mustat pukukengät. Sukkien, jotka ovat sävyltään mustat tai tummanharmaat, tulisi olla riittävän pitkät, jotta paljasta jalkaa ei näy esimerkiksi istuttaessa. Sukkavalikoimasta löytyy hyvin laadukkaita, puvun kanssa käytettäviä sukkia.

Osta puvuntakkeja

Osta puvunhousuja

Osta kauluspaitoja

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Perhe- tai muun läheisen juhlat

Perheenjäsenten välisiin tai muun läheisen juhliin pukeudutaan juhlavasti rennommalla otteella verrattuna tumman puvun pukukoodiin. Pukeutumisen ei tarvitse olla niin virallista – kyseisissä juhlissa ei välttämättä ole erillistä pukukoodia. Rennompaa pukukoodia voi hyödyntää niin häissä, syntymäpäiväjuhlissa, ristiäisissä sekä muissa vastaavissa läheisten välisissä juhlissa.

Rennomman pukeutumisen juhla-asu rakentuu miehellä puvun ympärille. Puku voi olla tumma tai vaihtoehtoisesti keskisininen tai hiekanvärinen. Suosi puvun kanssa valkoista kauluspaitaa, kun kyseessä on selkeästi juhlavampi tilaisuus, kuten esimerkiksi häät tai ristiäiset. Rennommassa tilaisuudessa myös muun värinen kauluspaita sopii puettavaksi, kunhan se on siisti.

Asusteet ja kengät valitaan asukokonaisuuden mukaan. Juhlavampaan tilaisuuteen valitaan solmio tai rusetti, rennommassa tilaisuudessa solmion tai rusetin voi jättää jopa pois. Pientä lisäilmettä asuun voi tuoda laittamalla rintataskuun taskuliinan. Kengät voivat olla mustat tai ruskeat pukukengät. Valkoiset sneakerit ovat modernimpi vaihtoehto juhlakengiksi, kunhan ne ovat siistit ja puhtaat.

Kannattaa rohkeasti kysyä juhlien järjestäjiltä toivetta asusta, mikäli kutsussa ei ole esitetty pukukoodia ja olet epävarma asustasi. Päivänsankari kertoo varmasti mielellään tilaisuudesta sekä mitä hän itse aikoo päälleen laittaa – jo siitä voi saada paljon ideoita omaan juhla-asuun.

Osta pukuasusteita

Osta kenkiä

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Smart casual

Smart casual -pukukoodilla tarkoitetaan siistimpää, asiallista pukeutumista. Smart casual -asu sopii tilanteisiin, jolloin pukeutumisen tulisi olla huoliteltua arkisesta hetkestä huolimatta. Pukukoodi sopii esimerkiksi töissä tapahtuviin asiakastapaamisiin, työhaastatteluun tai muihin vastaaviin epävirallisiin tilanteisiin. Smart casual on kuitenkin nykyään muodostunut myös juhlissa käytetyksi pukukoodiksi. Esimerkiksi syntymäpäiväjuhlilla smart casual toimii pukukoodina oikein hyvin.

Smart casual -pukeutuminen voi tarkoittaa miehellä asukokonaisuuden luomista arkipuvun ympärille. Kauluspaita on siisti, mutta solmiota tai rusettia ei tarvitse välttämättä laittaa. Rennommissa juhlissa kauluspaidan tilalle voi laittaa siistin, valkoisen T-paidan. Hyviä yhdistelmiä ovat myös bleiserin yhdistämistä kauluspaidan, siistien housujen, kuten farkkujen tai chinojen, ja kenkien kanssa. Myös neule sopii hyvin yläosaksi yhdessä kauluspaidan kanssa.

Asusteet ja kengät valitaan asun mukaan. Voit tuoda asuun kivoja yksityiskohtia esimerkiksi taskuliinalla, tyylikkäällä vyöllä tai trendikkäillä kengillä, kuten loafereilla. Myös huivilla voi tuoda trendikästä ilmettä asukokonaisuuteen. Tässä pukukoodissa olennaisinta on nimenomaan, että vaatteet ja asusteet ovat siistit sekä ryhdikkäät epävirallisesta ja rennosta ilmeestään huolimatta.

Osta neuleita

Osta housuja

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Huomioi nämä asiat, kun mietit pukeutumista tulevaan tilaisuuteen

- Tunnista ensin, mikä pukukoodi on kyseessä. Lähde sen jälkeen miettimään, millaista asukokonaisuutta lähdet hakemaan tulevaan tilaisuuteen ja kuinka muokkaat siitä itsesi näköisen. Kysy tarvittaessa päivänsankarilta pukukoodista.

- Kun kyseessä on virallisempi juhla, suosi valkoista kauluspaitaa. Se on virallinen juhlapaita. Valkoinen kauluspaita puetaan aina, mikäli juhlassa noudatetaan tumman puvun pukukoodia. Jos tiedät, että kyseessä on rennompi tilaisuus, voit valita kauluspaidan värin tyylisi mukaan. Vaaleansininen kauluspaita sopii paremmin työpukeutumiseen. Rennommassa tilaisuudessa kauluspaidan kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää solmiota tai rusettia.

- Huomioi mahdollinen asujen yhteensopivuus kumppanisi kanssa. Asuvalinnalla voi korostaa, että olette pari. Asujen ei tarvitse olla täysin samasta puusta veistettyjä – oleellisinta on, että ne näyttävät hyvältä keskenään ja niiden vaatetukset noudattavat samaa pukukoodia.

- Muista vaatteiden monikäyttöisyys. Jokaista tilaisuutta varten ei tarvitse – eikä edes kannata – hankkia kaikkea uutena. Mieti siis, pystytkö käyttämään hankkimaasi vaatetta useissa eri tilaisuuksissa. Panosta laadukkaisiin vaatteisiin, sillä ne kestävät käyttöä ja aikaa. Kannattaa myös miettiä, voisiko joitain vaatteita lainata, mikäli niille ei olisi enää jatkossa käyttöä.

- Oleellista on, että vaatteet ovat siistit. Vaikka kyseessä olisi rento tilaisuus, asu näyttää arvokkaalta, kun sen vaatteet ja asusteet ovat huolitellut.

- Ja mikä tärkeintä: valitse ylle sellaista, mikä on sinusta itsestäsi juhlavaa. Se, mitä valitset yllesi, saa kuvastaa sinun tyyliäsi ja persoonaasi. On erityisen tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi valitsemassasi asussa.

Vaikka pukukoodit näyttävät suuntaa siitä, millaista juhlaan olisi hyvä laittaa ylle, on kuitenkin tärkeää valita sellaista, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Tänä päivänä pukeutuminen on huomattavasti rennompaa ja vapaampaa – jokainen voi pukeutumisellaan ilmaista itseään. Olipa se sitten hauska taskuliina, kuviolliset sukat tai näyttävä paita, voit yhdistää rohkeasti asuusi sellaisia osia, mitkä tekevät niistä sinun näköisesi. Juhlissa on tarkoitus pitää hauskaa, ja se saa näkyä myös pukeutumisessa.