Sisältöön
KuvituskuvaKuvituskuva

Pukuasusteiden valintaopas

Asusteet viimeistelevät pukutyylin. Kokosimme sinulle yhteen vinkkejä, kuinka valita omaan pukuun sopiva solmio tai rusetti sekä taskuliina. Katso myös ohje, kuinka solmit solmion.

Solmion tai rusetin ja taskuliinan valinnassa ei kannata miettiä turhan paljoa sääntöjä ja etikettejä. Asusteet valitaan juhlan tunnelman mukaan, ja iloisissa juhlissa on yleensä vapaus viimeistellä asukokonaisuus juuri haluamallaan tavalla. Tärkeää on pitää huolta, että kokonaisuudesta tulee tasapainoinen, eivätkä asun eri osat riitele keskenään.

Mustan puvun kanssa saa luotua klassisimman yhdistelmän, kun sen kanssa laitetaan helmenharmaa solmio. Myös musta rusetti sopii tumman puvun kanssa. Nämä yhdistelmät sopivat erityisesti, kun pukukoodiksi on ilmoitettu tumma puku. Mustan puvun kanssa on kuitenkin helppo yhdistää myös värikäs solmio tai rusetti, kun tilaisuus on rennompi.

Jos puku on puolestaan esimerkiksi tummansininen, hyviä vaihtoehtoja on monia. Sininen solmio tai rusetti on varma valinta, kunhan se ei ole liian saman värinen kuin itse puku. Toisaalta vaalea beige tai heleä harmaa tuovat muuten viralliseen pukuun juhlan tuntua. Myös oranssi ja keltainen sopivat raikkaiksi väriläiskiksi sinisiin ja harmaisiin pukuihin. Oranssin ja sinisen vastaväriyhdistelmää voi käyttää muissakin puvuissa esimerkiksi niin, että sinisen taskuliinan yhdistää oranssiin solmioon, tai toisinpäin.

Kokonaisuus kannattaa pitää melko harmonisena, kun ylle puetaan ruskea, vihreä tai vaaleanbeige puku. Murretut ja maanläheiset sävyt sopivat hyvin keskenään, kunhan kokonaisuudesta löytyy sekä vaaleita, että tummia osia. Esimerkiksi vihreän puvun kanssa kannattaa yhdistää vaalea solmio tai rusetti. Vaalea puku taas usein erottuu edukseen tummemmalla asusteella. Toisaalta voit myös kokeilla yhdistelmää, jossa yhdistät vaaleaan pukuun vaaleansävyisen solmion tai rusetin ja sen lisäksi samansävyisen, hieman tummemman taskuliinan.

Kuvioita ei kannata pelätä, ne antavat hienosti elävyyttä. Yhden näyttävän kuvion pariksi ei kuitenkaan kannata pukea toista suurta kuosia. Jos puvussa on voimakas ruutu tai raita, asusteiden ja paidan tehtävä on rauhoittaa ja kehystää pukua. Toisaalta yksivärisen puvun, rauhallisen paidan ja hillityn taskuliinan kruunuksi sopii erinomaisesti suurikuvioinen solmio tai rusetti.

Katso alta ohje solmion solmintaan.