Sisältöön
Kosmetiikan kierrättäminen helpottuu kun jokaiselle materiaalille on omat värikoodatut astiat.Kosmetiikan kierrättäminen helpottuu kun jokaiselle materiaalille on omat värikoodatut astiat.

Kuinka kierrättää käytetty kosmetiikka

Kierrättämällä kosmetiikkapakkaukset pienennät hiilijalanjälkeäsi ja vähennät uusien raaka-aineiden tarvetta. Mikä pakkaus siis kuuluu minnekin? Tutustu kosmetiikan kierrätysoppaaseen ja tee hyviä tekoja ympäristön puolesta.

Monet kosmetiikkatuotteet, kuten meikit, ihon- ja hiustenhoitotuotteet, kuuluvat yleensä sekajätteeseen. Tarpeettomiksi jääneet tuotteet voi myös lahjoittaa ystäville kunhan muistaa, että kaikki tuotteet eivät sovi jaettaviksi. Esimerkiksi huulipunat ja ripsivärit on hyvä säilyttää henkilökohtaisina hygieniasyistä.

Meikit, iho- ja hiustuotteet

Vanhentunut kosmetiikka ja tuotetta vielä sisältävät pakkaukset kuuluvat sekajätteeseen. Näitä ovat esimerkiksi meikit kuten huulipunat, luomivärit, poskipunat, puuterit ja ripsivärit, aurinkovoiteet ja -öljyt, kasvo- ja vartalovoiteet, talkit, meikinpuhdistusaineet, shampoot sekä muut hiustenhoitotuotteet. Myös meikkisienet ja -siveltimet lajitellaan sekajätteeseen.

Kynsilakat, hajuvedet ja partavedet

Vaarallista jätettä ovat tuotetta vielä sisältävät aerosolitölkit, kynsilakat sekä kynsilakanpoistoaineet. Samoin hajuvesi, partavesi ja muu alkoholipitoinen aine on vaarallista jätettä. Kodin vaaralliset jätteet voi maksutta viedä Sortti-asemille tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

Kartonkiset pakkaukset

Kartonkisten ostopakkaukset lajitellaan kartonkikeräykseen. Litistä kartonki- ja pahvipakkaukset ja pakkaa ne sisäkkäin, jotta ne vievät vähemmän tilaa jäteastiassa.

Muoviset tuubit, pullot ja purkit

Tyhjät kosmetiikkapakkaukset viedään muovinkeräykseen, jos pakkaus on puhdas ja suurimmaksi osaksi muovia. Laita irrotettavat korkit ja kannet sekä pumppupullon pumppuosa erikseen muovipakkauskeräykseen. Tuotetta vielä sisältävät pakkaukset ovat sekajätettä.

Peilit, lasipullot ja -purkit

Peilit lajitellaan sekajätteeseen. Lasiset kosmetiikkapakkaukset kierrätetään lasinkeräykseen vain, jos ne ovat kirkasta lasia. Samea tai värillinen lasi lajitellaan sekajätteeseen. Muista poistaa purkista kannet ja korkit. Etiketit saavat jäädä paikalleen.

Aerosoli- eli painepakkaukset

Hiuslakat, muotovaahdot, partavaahdot, kuivashampoot ja osa aurinkorasvoista ja deodoranteista ovat painepakkauksissa. Jos pakkauksesta ei kuulu ääntä eikä siitä tule ponnekaasua, se voidaan lajitella muovin- ja metallinkeräykseen. Muoviosat, kuten korkki, menevät muovinkeräykseen ja itse pakkaus metallinkeräykseen. Jos tuotetta on vielä jäljellä, pakkaus voidaan viedä maksutta vaarallisen jätteen keräykseen Sortti-asemille tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

Metallipakkaukset

Tyhjät metalliset painepakkaukset, pinsetit, kynsileikkurit, ripsentaivuttimet ja metalliset kynsiviilat kuuluvat metallinkeräykseen.