Oikeanlaiset hoitotuotteet hiuksille ovat yhtä tärkeitä kuin sopivien ihonhoitotuotteiden löytäminen. Iho osaa uudistaa itsensä ja pärjää joissain määrin ilman apuamme, mutta kuollutta solukkoa oleva hius ei. Erityisesti päänahka on avainasemassa hiusten hyvinvoinnissa; terveestä ja hyvinvoivasta hiuspohjasta kasvavat vahvat ja tuuheat hiukset. 

Erilaiset hiustyypit vaativat erilaista hoitoa ja hoitotuotteiltaan erilaisia ainesosia. Hius voi laadultaan olla tietynlainen; esimerkiksi luonnonkihara on tavallisesti aina kuiva ja hento hiuslaatu voi seurata mukana läpi elämän. On myös hyvin tavallista, että hiusten tila vaihtelee olosuhteiden ja hoito- tai käsittelymuotojen vuoksi. Hiustenhoitotuotteita kannattaa siis päivittää tarpeen mukaan, siinä missä esimerkiksi kosteusvoidetta. 

 

HIUSTYYPPI: Kuivat & katkeilevat hiukset

Kuivat ja katkeilevat hiukset kaipaavat paljon kosteutta, jotta ne pysyisivät vahvoina, kiiltävinä ja terveinä. Hius voi luonnostaan olla kuiva tai herkästi kuivuva. Esimerkiksi luonnonkihara hius on usein kuiva ja pysyy kuivana ilman tehokasta hoitoa. Kuivuuteen vaikuttavat kuitenkin myös erilaiset lämpö- ja värikäsittelyt. Ahkera föönin, suoristusraudan tai kihartimen käyttö voi kuivattaa minkä tahansa hiuslaadun. Erityisesti hiusten vaalentaminen kuivattaa usein hiuksia. 

Kuiva hius yleensä katkeilee herkästi. Jos huomaat paljon katkenneita hiuksia esimerkiksi päälaella tai vaikkapa sillä kohtaa mihin sidot yleensä ponnarin, kärsii hius todennäköisesti kuivuudesta. Kuiva hius on myös samea väriltään. Jos värikäsittelyn jälkeen kiilto haalistuu erityisen nopeasti, saattaa syynä olla hiusten kuivuus. Kuiva hius haaroittuu latvasta myös helpommin kaksihaaraiseksi. 

Kokeile näitä: 

Bonacuren Hyaluronic Moisture Kick Micellar shampoo ja Spray -hoitoaine sisältävät hiusta tehokkaasti kosteuttavaa hyaluronihappoa, jota kuiva hiustyyppi janoaa. Hyaluronihappo palauttaa hiuksiin kiillon ja elastisuuden, jolloin hius ei pääse haurastumaan ja katkeile herkästi. Hyaluronihappo sitoo hiukseen kosteutta ja vahvistaa sitä. Hyvin kosteutettuja hiuksia on helpompi hallita, sillä ne ovat kimmoisat ja sileät eivätkä takkuunnu helposti. Eron hiuksissa huomaa nopeasti kiiltona ja pehmeytenä, mutta suurempia muutoksia hiuksen kunnossa saa säännöllisellä käytöllä. 


HIUSTYYPPI: Ohuet & ryhdittömät hiukset

Pohjoismainen hiuslaatu on yleisesti ohutta ja hentoa, jopa hieman lasimaista. Hiuksen pinta on sileä ja hius tuntuu liukkaalta. Hiuksia on vaikea muotoilla, sillä kiharat ja kampaukset latistuvat nopeasti. Tutkitusti suomalaisilla kasvaa hiusta päänahasta tiuhaan, eli hiuksia on siis runsaasti, mutta kasvaessaan hius jää ohueksi ja veltoksi. 

Hius voi olla hento ja ryhditön tyypiltään, mutta hiusta ohentavat myös erilaiset päänahan ongelmat, stressi tai ravintoainepuutokset. Esimerkiksi raudan saantiin kannattaa kiinnittää huomiota jos hiukset ohenevat nopeasti. Ryhdittömän ja olemukseltaan lattean hiuksen hoitotuotteissa ei saa olla hiusta entisestään latistavia ainesosia. 

Kokeile näitä: 

Paul Mitchellin Extra-Body shampoo ja hoitoaine ovat erityisesti skandinaaviselle ohuelle hiukselle suunniteltuja. Niiden sisältämä pantenoli tekee hiuksesta tuuheamman tuntuisen ja helpommin käsiteltävän. Pantenoli myös sitoo hiukseen ja päänahkaan kosteutta, jolloin hius säilyy terveen näköisenä ja tuntuisena, latistamatta hennointakaan hiustyyppiä.  

 


HIUSTYYPPI: Käsitellyt hiukset

Käsitellyt hiukset vaativat hoitotuotteiltaan kosteuden ja ravitsevuuden lisäksi myös rakennepaikkausta, sillä väri-, vaalennus- ja kuumakäsittelyt vaurioittavat hiusta pintaa syvemmältä. Jos värjäät tai vaalennat hiuksiasi säännöllisesti, käyttöön kannattaa ottaa hiusta mahdollisimman syvältä korjaavia tuotteita. Muun muassa öljyt ovat erinomainen keino elvyttää käsiteltyjä hiuksia. 

Jos huomaat hiustesi kuivuvan, haurastuvan ja katkeilevan värikäsittelyn yhteydessä, kannattaa kampaajalta tiedustella hiuksen rakennetta vahvistavaa hoitokäsittelyä värin yhteydessä. Monilla kampaajilla on tarjota rakennepaikkaava hoito hiuksille kätevästi jo pesupaikalla. Välillä on hyvä antaa hiuksille myös taukoa lämpökäsittelystä. Monesti suoristetut hiukset tai kiharat näyttävät todella hyvältä jopa muutaman päivän. Samalla pidennät hiustesi pesuväliä, josta on usein myös hyötyä hiusten vahvistumisessa. 

Kokeile näitä: 

Arganöljyä sisältävät Luxe Oilin Keratin Protect shampoo ja Restore Treatment hoitoaine rakennepaikkaavat hiusta keratiinin avulla. Keratiini on kuitupitoinen proteiini ja 90% hiuksesta koostuu keratiinista. Keratiini tekee hiuksestasi vahvan ja joustavan jos sen koostumus hiuksessa säilyy ehjänä. Sen sijaan jos keratiini pääsee hajoamaan, se huuhtoutuu pois veden mukana ja hiussäikeisiin muodostuu reikiä, jotka saavat hiukset muun muassa katkeilemaan helpommin. Keratiinia kuluttavat juuri väri- ja lämpökäsittelyt. Erityisesti silloin kun hiukset kokevat rasitusta, ne kaipaavat keratiinia tehohoitona.  


HIUSTYYPPI: Rasvoittuvat hiukset 

Hiusten rasvoittuminen johtuu kiihtyneestä talintuotannosta päänahassa. Rasvoittuminen voi olla ajoittaista, jolloin ongelmasta kärsii esimerkiksi teini-iässä, mutta ei enää myöhemmin. Ylimääräinen tali latistaa hiukset ja tekee niistä rasvaisen ja elottoman näköiset. Päänahka hengittää liiallisen talin vuoksi huonommin ja päänahan ongelmat heijastuvat nopeasti hiusten terveyteen. 

Rasvoittuvista hiuksista on tärkeintä saada ylimääräinen tali pesun yhteydessä pois. Toisaalta hiuksia ei olisi hyvä pestä päivittäin, sillä tiuha pesutahti yleensä jopa edesauttaa talintuotantoa. Parhaiten rasvoittuvien hiusten tilannetta hoitavat tuotteet, jotka tasapainottavat talintuotantoa myös pesujen välissä. 

Kokeile näitä: 

Evon Normal Persons Daily shampoo ja hoitoaine puhdistavat hiukset sekä päänahan tehokkaasti ja lisäksi tasapainottavat talintuotantoa myös pesujen välissä. Sulfaatiton koostumus ei vaahtoa runsaasti, joten se puhdistaa hiuspohjan hellävaraisesti, jättäen siihen iholle tarpeellisen rasvakerroksen. Jos hiuspohjan pesee usein täysin kuivaksi kaikesta rasvasta vahvasti vaahtoavalla shampoolla, hiuspohja voi reagoida tuottamalla talia yhä enemmän, jolloin rasvottuvuuden kierre on vaikea katkaista. 

 

HIUSTYYPPI: Helposti reagoiva päänahka ja hilseongelmia 

Terveestä päänahasta kasvavat terveet ja hyvinvoivat hiukset. Monet hiusongelmat johtuvat huonosti voivasta päänahasta, joten hiusten kasvualustaan kannattaa kiinnittää huomiota siinä missä hiuksiinkin. Päänahan ongelmiin tulisi tarttua ajoissa ja nopeasti, sillä niistä voi muodostua ikävä kierre.  

Yksi yleisin päänahan ongelma on herkkyys. Päänahka voi reagoida nopeasti sopimattomiin hoitotuotteisiin, voimakkaisiin värikäsittelyihin tai vaikkapa stressiin. Herkälle paanahalle parhaimpia tuotteita ovat sille erityisesti tarkoitetut sensitive -tuotteet, jotka kosteuttavat päänahkaa, mutta eivät sisällä mitään ylimääräistä kuten hajuste- tai väriaineita. 

Toinen tyypillinen hiuspohjan ongelma on hilse, joka johtuu ärtyneen päänahan kiihtyneestä ihosolutuotannosta. Hilseilyyn voi olla monia syitä; hilse voi johtua liian rasvaisesta tai liian kuivasta päänahasta, mutta hoitona kannattaa aina miettiä kokonaisuutta. Pelkkä hilseen poiston ei tulisi olla ratkaisu. Jos on syitä epäillä hilseen taustalla muita ihosairauksia, kannattaa päänahkaa näyttää myös lääkärille. 

Kokeile tätä: 

Cutrinin BIO+ -sarjasta löydät jokaiselle hiusongelmalle oman hoitotuotteensa. Kokeile BIO+ Balance shampoota tasapainottamaan ja rauhoittamaan hiuspohjaa sekä ennaltaehkäisemään hilseen muodostumista. Keramideja sisältävä shampoo rauhoittaa hiuspohjan kutinaa ja ehkäisee kuivan hilseen muodostumista. Samalla se kosteuttaa päänahan ihoa tehokkasti. Koivusokeri rauhoittaa ja tasapainoittaa päänahkaa.  


Teksti ja kuvat: Eevis Liedes


Tuotenosto:

Schwarzkopf BC Bonacure Hyaluronic Moisture Kick Micellar Shampoo 250ml–30419508


 


Tuotenosto:

Schwarzkopf BC Bonacure Hyaluronic Moisture Kick Spray hoitoaine 200ml–30419513


 


Tuotenosto:

Paul Mitchell ExtraBody Daily shampoo 300 ml–152280


 


Tuotenosto:

Paul Mitchell ExtraBody Daily Rinse hoitoaine 300 ml–152279


 


Tuotenosto:

Wella SP Luxe Oil Keratin Protect shampoo 200 ml–2997004


 


Tuotenosto:

Wella SP Luxe Oil Keratin Restore Treatment tehohoito 150 ml–2997003


 


Tuotenosto:

EVO Normal Persons Daily shampoo 300 ml–30420521


 


Tuotenosto:

EVO Normal Persons Daily Conditioner hoitoaine 300 ml–30420522


 


Tuotenosto:

Cutrin Bio+ Balance shampoo 200 ml–152570


 

Sivun alkuun
Ohjeet
Ota yhteyttä

Ota yhteyttä