Sisältöön
KuvituskuvaKuvituskuva

Naisten yleisimmät pukukoodit tänä päivänä

Pukukoodin, eli asutoiveen, ilmoittaminen voi tuoda hämmennystä siitä, miten tilaisuuteen tulisi pukeutua. Myös asukriisi on monelle tuttua, kun tärkeä tilaisuus lähestyy.

Kokosimme kevään juhlakauden kunniaksi kolmen yleisimmän pukukoodin ohjetta yhteen. Ohjeet auttavat hahmottamaan, millaiset asukokonaisuuksia voi luoda tiettyihin tilaisuuksiin. Voit hyödyntää pukukoodeja, mikäli sellainen on jo ilmoitettu, mutta myös ylipäätään juhlapukeutumisessa.

Nykyään pukukoodit eivät ole niin kaavamaisia, vaan lähinnä näyttämässä suuntaa siitä, minkä tyylistä pukeutumista olisi suurin piirtein hyvä laittaa ylle. Kun siis tarkastelet pukukoodeja, muista pitää mielessäsi, millainen on sinun tyylisi. Tärkeintä on, että asu kuvastaa juuri sinua ja voit osallistua juhlaan hyvillä mielin sekä keskittyä hauskanpitoon.

Osta naisten muotia

Tumma puku

Tumma puku voidaan ilmoittaa pukukoodiksi, kun kyse on selkeästi juhlavasta, hieman virallisemmasta tilaisuudesta. Tällöin naisen vierailupuku koostuu tyylikkään mekon ympärille tai vastaavasti juhlavan hameen ja puseron yhdistelmästä. Mekon tai hameen paras pituus on polven tuntumassa. Myös elegantti housuasu tai kevyt jakkupuku käy puettavaksi, kun tumma puku toimii pukukoodina juhlassa. Tärkeää on, että vaatteiden materiaalit ovat astetta juhlavampaa materiaalia. Esimerkiksi juhlava mekko on voitu tehdä sädehtivää kankaasta.

Kiinnitä huomiota, että asusteet ovat hienostuneet pukeutuessa tumman puvun pukukoodin mukaisesti. Niin kengät kuin laukku ovat sirot, ja koruja käytetään maltillisesti. Asusteet saavat kuitenkin näkyä ja tuoda kauniita yksityiskohtia asukokonaisuuteen.

Osta mekkoja

Osta hameita

Osta puseroita

Osta koruja

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Perhe- tai muun läheisen juhlat

Perheenjäsenten välisiin tai muun läheisen juhliin pukeudutaan juhlavasti rennommalla otteella verrattuna tumman puvun pukukoodiin. Pukeutumisen ei tarvitse olla niin virallista – kyseisissä juhlissa ei välttämättä ole erillistä pukukoodia. Rennompaa pukukoodia voi hyödyntää niin häissä, syntymäpäiväjuhlissa, ristiäisissä sekä muissa vastaavissa läheisten välisissä juhlissa.

Rennomman pukeutumisen juhla-asu voi koostua naisella mekosta, siististä housuasusta, kotelomekon ja jakun yhdistelmästä taikka jakkupuvusta. Kengät ja laukku valitaan asun tyylin mukaisesti. Kengät voivat olla siis niin avokkaat kuin esimerkiksi siistimmät tennarit. Siistin kesämekon kanssa sopii puettavaksi myös ballerinat.

Kannattaa rohkeasti kysyä juhlien järjestäjiltä toivetta asusta, mikäli kutsussa ei ole esitetty pukukoodia ja olet epävarma asustasi. Päivänsankari kertoo varmasti mielellään tilaisuudesta sekä mitä hän itse aikoo päälleen laittaa – jo siitä voi saada paljon ideoita omaan juhla-asuun.

Osta kenkiä

Osta laukkuja

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Smart casual

Smart casual -pukukoodilla tarkoitetaan siistimpää, asiallista arkipukeutumista. Smart casual -asu sopii kirjaimellisesti arkisiin tilanteisiin, jolloin pukeutumisen tulisi olla huoliteltua arkisesta hetkestä huolimatta. Pukukoodi sopii esimerkiksi töissä tapahtuviin asiakastapaamisiin, työhaastatteluun tai muihin vastaaviin epävirallisiin tilanteisiin. Smart casual on kuitenkin nykyään muodostunut myös juhlissa käytetyksi pukukoodiksi. Esimerkiksi syntymäpäiväjuhlilla smart casual toimii pukukoodina oikein hyvin.

Siistimpi arkiasu voi tarkoittaa naisella jakku- tai housupukua, tyylikkään puseron, neuleen tai paidan yhdistämistä hameen tai housujen kanssa taikka bleiserin ja mekon yhdistelmää. Smart casual -pukukoodissa kengät, laukku ja asusteet voidaan valita vapaammin niin että ne täydentävät asukokonaisuutta. Tässä pukukoodissa olennaisinta on nimenomaan, että vaatteet ja asusteet ovat siistit sekä ryhdikkäät epävirallisesta ilmeestään huolimatta.

Osta bleisereitä ja jakkuja

Osta housuja

Osta neuleita

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Huomioi nämä asiat, kun mietit pukeutumista tulevaan tilaisuuteen

- Tunnista ensin, mikä pukukoodi on kyseessä. Lähde sen jälkeen miettimään, millaista asukokonaisuutta lähdet hakemaan tulevaan tilaisuuteen ja kuinka muokkaat siitä itsesi näköisen. Kysy tarvittaessa päivänsankarilta pukukoodista.

- Huomioi mahdollinen asujen yhteensopivuus kumppanisi kanssa. Asuvalinnalla voi korostaa, että olette pari. Asujen ei tarvitse olla täysin samasta puusta veistettyjä – oleellisinta on, että ne näyttävät hyvältä keskenään ja niiden vaatetukset noudattavat samaa pukukoodia.

- Muista vaatteiden monikäyttöisyys. Jokaista tilaisuutta varten ei tarvitse – eikä edes kannata – hankkia kaikkea uutena. Mieti siis, pystytkö käyttämään hankkimaasi vaatetta useissa eri tilaisuuksissa. Esimerkiksi kotelomekkoa voi oikein asustamalla käyttää niin arkena kuin virallisemmissa juhlissa. Panosta laadukkaisiin vaatteisiin, sillä ne kestävät käyttöä ja aikaa. Kannattaa myös miettiä, voisiko joitain vaatteita lainata, mikäli niille ei olisi enää jatkossa käyttöä.

- Oleellista on, että vaatteet ovat siistit. Vaikka kyseessä olisi rento tilaisuus, asu näyttää arvokkaalta, kun sen vaatteet ja asusteet ovat huolitellut.

- Ja mikä tärkeintä: valitse ylle sellaista, mikä on sinusta itsestäsi juhlavaa. Se, mitä valitset yllesi, saa kuvastaa sinun tyyliäsi ja persoonaasi. On erityisen tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi valitsemassasi asussa.

Vaikka pukukoodit näyttävät suuntaa siitä, millaista juhlaan olisi hyvä laittaa ylle, on kuitenkin tärkeää valita sellaista, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Tänä päivänä pukeutuminen on huomattavasti rennompaa ja vapaampaa – jokainen voi pukeutumisellaan ilmaista itseään. Olipa se sitten näyttävä laukku, värikkäät korkokengät tai mekko erikoisella kuosilla, voit yhdistää rohkeasti asuusi sellaisia osia, mitkä tekevät niistä sinun näköisesi. Juhlissa on tarkoitus pitää hauskaa, ja se saa näkyä myös pukeutumisessa.