Sisältöön
alt=""alt=""

Tuoksuopas

Tuoksuoppaamme tutustuttaa sinut tuoksuihin pintaa syvemmältä. Saat tietoa erilaisista tuoksutyypeistä sekä -nuoteista, joiden avulla voit löytää sinua miellyttäviä hajuvesiä. Lisäksi annamme vinkkejä tuoksuostoksille niin myymälään kuin verkkokauppaan. Astu tuoksujen maailmaan ja löydä oma suosikkituoksusi!

Kaikki hajuvesistä – Löydä suosikkituoksusi tuoksuoppaan avulla

”Per fufum”, savuna ilmaan. Latinankielinen ilmaisu viittaa tuoksujen historiaan, jonka mukaan eteerisiä öljyjä poltettiin jumalten palvonnassa Mesopotamiassa sekä muinaisessa Egyptissä. Nykyisin tuoksut ovat paljon suuremmassa osassa elämäämme – vaikkemme sitä itse välttämättä tiedostakaan.

Tutustu tuoksujen kerrostamiseen ja luo oma uniikki tuoksusi

Tuoksut herättävät muistoja tai tekevät jostain paikasta erityisen. Siksi myös sen oikean hajuveden löytäminen on erityistä: tuoksusta voi muodostua itselle niinkin tärkeä, että se on osa omaa tyyliä, ellei jopa identiteettiä. Tuoksuoppaalla haluamme tutustuttaa sinut tuoksuihin pintaa syvemmältä. Saat tietoa erilaisista tuoksutyypeistä sekä -nuoteista, joiden avulla voit löytää sinua miellyttäviä hajuvesiä. Lisäksi annamme vinkkejä tuoksuostoksille niin myymälään kuin verkkokauppaan. Astu tuoksujen maailmaan ja löydä oma suosikkituoksusi!

Tuoksutyypit

Hajuvedet voidaan jaotella eri tuoksutyyppeihin niiden vahvuuksien eli laimennusluokkien mukaan. Jaottelun on tarkoitus erottaa, mikä on juuri kyseisen tuoksun aromaattisten ainesosien pitoisuus. Tuoksussa on erilaisia uutteita, tuoksuvia yhdisteitä sekä öljyjä, jotka liuotetaan etanoliin, veteen tai niiden sekoitukseen. Tuoksun pohjatuoksu auttaa taas kiinnittämään tuoksun ihoon alkoholin haihtuessa pois ja tuo tuoksuyhdistelmän esiin.

Tuoksutyyppeihin tutustumalla voit löytää sellaisen hajuvesityypin, joka vastaa sinun käyttötarpeitasi.

Parfyymi

Parfyymissa on arvokkain ja vahvin tuoksupitoisuus verrattuna muihin hajuvesiin: se sisältää 15–40 prosenttia erilaisia tuoksuyhdistelmiä. Vaikka vahva pitoisuus takaa tuoksulle pitkän keston, voi se tehdä hajuvedestä liian voimakkaan tuoksuisen. Siten parfyymiä kannattaa käyttää aina kohtuudella.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Eau de Parfum (EdP)

Parfyymia kevyempi, ei niin läpitunkeva tuoksuluokka, joka on siten tarkoitettu arkikäyttöön. Eau de Parfum sisältää noin 15–20 prosentin tuoksupitoisuuden ja se kestää iholla noin kahdeksan tuntia

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Eau de Toilette (EdT)

Eau de Toilette sisältää noin 5–10 prosentin tuoksupitoisuuden ja on sitä myötä hintaluokaltaan edullisempi Eau de Parfumiin verrattuna. EdT-tuoksu kestää iholla noin neljä tuntia.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Eau de Cologne (EdC)

Eau de Cologne eli Kölnin vesi oli alun perin parfyymi, jonka loi Giovanni Maria Frina Saksan Kölnissä 1709. Cologne-termi saatetaan yhdistää virheellisesti miesten tuoksuihin, vaikka se otettiin myöhemmin käyttöön kuvaamaan alhaisinta tuoksutyyppiä. Cologne-tuoksujen tuoksupitoisuus on noin 3–8 prosenttia ja ne kestävät iholla yhdestä kahteen tuntiin.

Ladataan
Ladataan
Ladataan

Tuoksuyhdistelmät

Tuoksut sisältävät myös erilaisia yhdistelmiä, joiden avulla pyritään kuvaamaan, millaisia vivahteita tuoksussa on sen haihtuessa. Jokaisessa tuoksussa on kolme eri tuoksukokonaisuutta, jotka tekevät niistä kustakin oman harmonisen yhdistelmänsä. Tuoksuyhdistelmät voivat sisältää niin luonnollisia kuin synteettisiä ainesosia.

Latvatuoksu eli alkutuoksu

Tuoksun ensimmäinen vaikutus syntyy sen latvatuoksusta. Se on vahva, vaikkakin haihtuu nopeasti. Latvatuoksut sisältävät usein yrttejä ja sitrustuoksuja.

Sydäntuoksu eli keskituoksu

Sydäntuoksu viittaa kirjaimellisesti tuoksun ytimeen. Se kestää yleensä useamman tunnin ennen kuin se haihtuu iholta. Kukkaistuoksut, hedelmäiset sekä puiset ja mausteiset tuoksut näyttelevät useimmiten tuoksujen sydäntuoksun osaa.

Juurituoksu

Tuoksun syvin, läpitunkevin ja voimakkain osa, joka pysyy iholla kaikista pisimpään. Juurituoksu voi aluksi vaikuttaa epämiellyttävältä tai karvaalta, minkä vuoksi se onkin peitetty latva- ja sydäntuoksun alle. Puiset vivahteet sekä myski tai meripihka ovat yleisimmin käytettyjä juurituoksujen nuotteja.

Tuoksuperheet

Sen lisäksi, että tuoksut sisältävät erilaisia yhdistelmiä, voidaan ne jaotella niiden perusteella eri tuoksuperheisiin. Tuoksuperhe kertoo, mikä on tuoksun pääteema. Tuoksuperheiden luokittelu kehittyy jatkuvasti, koska tuoksuja on tuhansia ja niitä kehitellään lisää. Kokosimme kahdeksan yleisintä tuoksuperhettä, jotka erottuvat teemoillaan toisistaan. Tuoksuja kuvaillaan tuoksunuoteilla, jotka ovat kuvauksia tuoksutyypeistä eli millaisen mielikuvan tuoksu luo. Useimmiten tuoksumaku mieltyykin samankaltaisiin tuoksuihin. Lue erilaisista tuoksuperheistä, jotka voivat auttaa sinua löytämään itsellesi mieluisia tuoksuja.

Sitrustuoksut

Raikkaita ja pirteitä tuoksuja, joiden eteerisiä öljyjä puristetaan sitrushedelmien kuorista. Suurin osa sitrustuoksuista on Eau de Cologne -sekoituksia. Sitrustuoksuissa on useimmiten bergamotin, sitruunan, appelsiinin, greipin, mandariinin, nerolin ja yuzun vivahteita.

Tutustu raikkaisiin naisten tuoksuihin

Tutustu raikkaisiin miesten tuoksuihin

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Hedelmäiset tuoksut

Hedelmäinen tuoksuperhe sisältää kevyitä ja makeita tuoksuja. Hedelmäisiä tuoksuja suositaan erityisesti kesällä. Hedelmäisen tuoksun päätuoksu on useimmiten hedelmä, kuten omena tai päärynä taikka marja, kuten mustaherukka tai metsämarja.

Tutustu naisten hedelmäisiin tuoksuihin

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Kukkaistuoksut

Suurin tuoksuryhmä kaikista tuoksuperheistä. Kukat ovatkin lähes jokaisen tuoksun perusaine. Vaikka kukkaistuoksut mielletään usein naisten tuoksuiksi, on myös monissa miesten parfyymeissa käytetty kukkia. Ruusu, jasmiini, kielo, laventeli, appelsiininkukka sekä ylang-ylang ovat tyypillisimpiä kukkaistuoksunuotteja.

Tutustu naisten kukkaistuoksuihin

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Chypre-tuoksut

Chypre-tuoksujen nimitys on peräisin François Cotyn vuonna 1917 luomasta ikonisesta tuoksusta, joka koostuu sitrushedelmien latvatuoksuista, labdanum- pihkan sydäntuoksuista sekä puisista juurituoksuista. Tuoksut ovat tyypillisesti lämpimiä ja kuivia sekä kukkaisia, hedelmäisiä ja metsäisiä. Tässä tuoksuperheessä korostuvat tammisammaleen, patsulin, pihkakistuksen, bergamotin, nerolin ja puun tuoksunuotit.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Saniaismaiset tuoksut

Saniaistuoksut tunnetaan myös fougère-tuoksuina: ranskan kielen sana ”fougère” tarkoittaakin saniaista sekä kuvailee kostean metsän tuoksua. Kyseiset tuoksut ovat useimmiten miesten tuoksuja – huolimatta siitä, että kyseiset tuoksut kehitettiin alun perin naisille. Laventeli, tammisammal, kumariini, bergamotti, kurjenpolvi ja vetiveriaheinä ovat ominaisia nuotteja

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Metsäiset tuoksut

Metsäiset tuoksut sisältävät tyypillisesti lämpimiä, puisia tuoksunuotteja. Ne ovat usein erityisesti miesten suosimia, vaikkakin metsäisiä tuoksuja tehdään myös naisille. Metsäisissä tuoksuissa on useimmiten santelipuun, seetripuun, männyn, vetiverin, patsulin ja fiikuksen tuoksujen nuotteja.

Tutustu naisten metsäisiin tuoksuihin

Tutustu miesten metsäisiin tuoksuihin

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Itämaiset tuoksut

Itämaiset eli orientaalit tuoksut ovat ylellisiä, makeita ja lämpimiä. Joskus ne saattavat olla myös hieman rohkeita ja antavat tuoksusta pistävän vaikutelman. Itämaisten tuoksujen perusaineena käytetään ambraa, jonka lisäksi meripihka, kaneli, myski, mirhami, tonkapapu ja vanilja kuuluvat yleisimpiin itämaisten tuoksujen nuotteihin.

Tutustu naisten itämaisiin tuoksuihin

Tutustu miesten itämaisiin tuoksuihin

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Nahkaiset tuoksut

Nahkaiset tuoksut pyrkivät imitoimaan nahan ominaistuoksua, joka on yhdistetty eri hajuvesissä muihin tuoksuihin. Nahkaisen vaikutelman herättävissä tuoksuissa käytetään tyypillisesti savun, puun, tupakan, hunajan, vetiverin ja rauduskoivun tuoksunuotteja.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

Vinkit hajuvesiostoksille

1. Suihkauta tuoksua puhtaalle iholle ja anna sen kuivahtaa. Näin saat tuoksuteltua, millaiseksi tuoksu muuttuu juuri sinun ihollasi.

2. Maltti on valttia. Kokeile enintään 5–6 tuoksua uutta hajuvettä metsästäessäsi. Tämän jälkeen tuoksut voivat sekoittua toisiinsa, eikä hajuaisti erota niitä toisistaan.

3. Kahvipavut avuksi. Olet varmaankin huomannut myymälöiden hajuvesiosastoiden hyllyillä olevat kahvipavut. Ne on tarkoitettu hajuaistin neutralisoimiseen: kun siirryt kokeilemaan seuraavaa tuoksua, nuuhkaise kahvipapuja. Takin tai paidan sisään nuuhkaisu tai muutama siemaus vettä voivat myös auttaa hajuaistin neutralisoimisessa.

Hajuvesiostoksille verkkokauppaan

Toisinaan hajuvesiostokset on helpointa hoitaa verkosta käsin. Näillä vinkeillä varmistat onnistuneet tuoksuostokset verkkokaupassa.

1. Lue hajuveden tuotekuvaukset ja millaisia tuoksunuotteja se sisältää. Saat käsityksen tuoksun luonteesta ja siitä, vastaisiko tuoksu mieltymyksiäsi.

2. Aika muistella ja mietiskellä. Millaisen saippuan yleensä valitset? Entä millainen äitisi käyttämä tuoksu oli, josta pidit? Tuoksut, jotka herättävät rakkauden, onnistumisen ja ilon tunteita voivat myös toimia suuntaviivoina omia tuoksumieltymyksiä pohtiessa.

3. Tunne itsesi. Jos haluat pelata tuoksuostoksessa varman päälle, suosi verkko- ostoksilla kevyitä, miedosti hajustettuja Eau de Toilette -tuoksuja. Itämaiset, kukkaispohjaiset hajuvedet sopivat tuoksulla räväyttäjän ostoskoriin.

Osta naisten tuoksuja

Osta miesten tuoksuja