Sisältöön
Nainen päällään pitsiset alusvaatteet, nojaa rennosti taaksepäin ellipsin mallista tukea vasten.Nainen päällään pitsiset alusvaatteet, nojaa rennosti taaksepäin ellipsin mallista tukea vasten.

Alusvaatteet kuin toinen iho

Vaikka alusvaatteet eivät useinkaan ole asun näkyvin osa, niiden vaikutus mukavuuteen ja itsevarmuuteen on merkittävä. Huonosti istuvien alusvaatteiden merkkejä ovat liika väljyys, kiristäminen ja hankaumat, kun taas täydellisesti istuvat alusvaatteet tarjoavat täydellistä helpoutta, tukea ja hyvää oloa kaikenlaisille vartalotyypeille. Lue, kuinka oikeanlaiset alusvaatteet voivat tehdä päivästäsi todistetusti paremman!

Oikean koon ja materiaalin valinta

Kun valitset alusvaatteita, kuuntele kehoasi ja mieti tarpeitasi. Tarvitsetko esimerkiksi näkymätöntä ryhtiä kotelomekon alle, tukea aktiiviseen treeniin vai mukavia alusvaatteita arkikäyttöön?

Kun olet hahmottanut tarpeesi, on aika ottaa mittanauha käteen ja selvittää rintaliiviesi oikea koko:

1. Mittaa rinnan alla oleva ympärysmitta ilman rintaliivejä. Mittanauha pitää asettua tiukasti ja suoraan rintojen alapuolelle. Vertaa saamaasi mittaa alla olevaan taulukkoon. Esimerkiksi jos sait mitaksi 83 cm, rintaliiviesi koko on 85.

2. Mittaa rinnanympärys parhaiten istuvat rintaliivit ylläsi. Rinnanympärysmitta saa olla löyhästi mitattu. Laske rinnan alla olevan ympärysmitan ja päältä mitatun ympärysmitan erotus. Tämä kertoo kuppikokosi kirjaimen. Esimerkiksi, jos rinnan alla olevan ympärysmitta on 83 cm ja päältä mitattu ympärysmitta on 104 cm, erotus on 21, ja kuppikokosi on E (104 cm - 83 cm = 21).

Naisten rintaliivien kokotaulukko. Ensimmäisessä sarakkeessa rinnanalusmitta 58-122 cm välillä, toisessa sarakkeessa rinnanympärysmitta (EU) 60-120 cm välillä, kolmannessa sarakkeessa näiden kahden mitan erotusluku 11-41 välillä ja neljännessä sarakkeessa kuppikoko (EU) AA-O välillä.

Rintaliivien kokotaulukko antaa jo hyvää suuntaa oikeaan kuppikokoon, mutta lopullisen istuvuuden löydät sovittamalla erilaisia liivimalleja. Älä myöskään unohda alushousuja, joiden hyvä istuvuus on tärkeä osa mukavaa oloa. Luota tässäkin peilikuvaasi, älä kokolappuun, ja valitse alushousut, jotka eivät purista tai kiristä.

Oikean koon ohella alusvaatteiden materiaalilla on väliä. Jos pidät luonnonkuiduista, valitse puuvillaa. Jos kaipaat puolestaan kestävyyttä ja hengittävyyttä, polyesteri voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Rintaliivit on hyvä pestä käytöstä riippuen 1–4 käyttökerran jälkeen. Suosi käsinpesua, konepesussa matalia lämpötiloja ja pesupussia. Muista myös, että alushousut kuluvat nopeammin, joten hanki niitä riittävästi rintaliiviesi kaveriksi.

Eri valmistajien ja mallien välillä voi olla suuriakin eroja, vaikka kokolappu olisi sama. Mikäli sopivien alusvaatteiden löytäminen tuntuu hankalalta, pyydä opastusta ja vaihtoehtoja asiantuntevilta myyjiltämme Sokos-tavarataloissa.

Osta naisten alusvaatteita

Katso myymälöiden yhteystiedot

Alusvaatteita eri vartalotyypeille

Muutos on joskus pienestä kiinni. Kun tunnistat vartalotyyppisi, sinun on helpompi etsiä vartalollesi sopivia alusvaatteita, jotka imartelevat ja istuvat täydellisesti, tarjoavat tukea, parantavat ryhtiä ja kohottavat mielialaa jokaisella askeleella.

O – Pyöreä omena

Pyöreän tai omenan muotoisessa vartalossa haasteita ovat alusvaatteiden valuminen ja liian vähäinen peittävyys. Suosi alushousuja, joissa on klassinen leikkaus, korkea vyötärö ja vatsaa muotoileva etuosa. Jos haluat kokeilla myös muita alushousumalleja, testaa rohkeasti yhtä tai kahta numeroa suurempaa kokoa. Rintaliiveissä keskity erityisesti riittävään tukeen niin topatuissa kuin toppaamattomissa malleissa, hyvään istuvuuteen sekä leveisiin, napakoihin olkaimiin.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

H – Suorakulma

Suorakulmaiset naiset ovat vartaloltaan siroja ja poikamaisia. Huolena ei ole niinkään alusvaatteiden valuminen päältä, vaan muodokkuuden puuttuminen. Suorakulmaiset vartalotyypit voivat käyttää lähes mitä tahansa tyyliä alusvaatteissa ja ovatkin monella tapaa onnekkaassa asemassa sovituskopissa. Niin stringit kuin matalavyötäröiset bikini- tai shortsimalliset alushousut sopivat suoralle vartalolle. Rintaliiveissä täystopatut tai kevyesti topatut push up -liivit kohottavat rintoja, mutta pitävät profiilin samalla luonnollisena. Voit kokeilla myös longline-mallia, jossa rintaliivien reuna laskeutuu alemmas pallean päälle.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

X – Kurvikas tiimalasi

Muodokkaassa tiimalasivartalossa ala- ja yläosa ovat runsaita ja vyötärö vartalon kapein kohta. Alushousut, joissa on matalat jalantiet ja vyötärönauha sopivat erityisen hyvin tälle vartalotyypille. Suosi hipstereitä tai klassisen mallisia pikkuhousuja, joissa on täysin peittävä takaosa, mutta tilaa lahkeensuussa. Rintavalle vartalolle istuvat useimmat liivit kuten suora balconette, joka antaa tukea ja kohottaa, tai pisaramallinen liivimalli, joka tukee rintoja sivuilta tuoden niitä samalla kainaloista eteenpäin. Myös erilaiset bodyt imartelevat ja antavat kokonaisvaltaista tukea tiimalasille.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

A – Päärynä

Tiimalasi ja päärynä ryhmitellään usein yhteen, sillä näissä vartaloissa vyötärö on kapea, lanne leveä ja reidet pyöreät. Sen sijaan päärynävartaloisella hartialinja on tiimalasista poiketen kapea. Jos olet tämän muotoinen, vältä alushousuissa erittäin korkeavyötäröisiä malleja, jotka eivät tarjoa riittävän hyvää istuvuutta. Suosi hipstereitä tai matalavyötäröisiä perusmalleja, jotka istuvat napakasti päällä. Mikäli haluat tasapainottaa hennomman yläosan suhdetta alaosaan, suosi topattuja ja kohottavia balconette- tai push up -liivejä. Voit testata myös yläosasta topattua bodya, joka muotoilee kauniisti vartaloa.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan

V – Urheilullinen

Kolmion mallisessa vartalossa painopiste on ylhäällä: olkapäät ja rinnat ovat lanteita leveämmät ja takapuoli pieni. Koska sporttisessa vartalossa korostuu erityisesti yläosa, rintaliivien tehtävä on tuoda tasapainoa leveiden olkapäiden ja kapeiden lanteiden välille. Vältä täysikuppisia kaarituellisia rintaliivejä ja suosi sen sijaan kevyesti topattua halterneck-mallia tai kaarituettomia bralette-liivejä siroilla olkaimilla. Testaa alushousuissa takapuolen peittäviä ja niille muotoa antavia malleja kuten boksereita sekä hipstereitä.

Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan
Ladataan