Kaikki hajuvesistä – Löydä suosikkituoksusi tuoksuoppaan avulla

Kaikki hajuvesistä – Löydä suosikkituoksusi tuoksuoppaan avulla

”Per fufum”, savuna ilmaan. Latinankielinen ilmaisu viittaa tuoksujen historiaan, jonka mukaan eteerisiä öljyjä poltettiin jumalten palvonnassa Mesopotamiassa sekä muinaisessa Egyptissä. Nykyisin tuoksut ovat paljon suuremmassa osassa elämäämme – vaikkemme sitä itse välttämättä tiedostakaan. 

Tuoksut herättävät muistoja tai tekevät jostain paikasta erityisen. Siksi myös sen oikean hajuveden löytäminen on erityistä: tuoksusta voi muodostua itselle niinkin tärkeä, että se on osa omaa tyyliä, ellei jopa identiteettiä.

Tällä tuoksuoppaalla haluamme tutustuttaa sinut tuoksuihin pintaa syvemmältä. Saat tietoa erilaisista tuoksutyypeistä sekä -nuoteista, joiden avulla voit löytää sinua miellyttäviä hajuvesiä. Lisäksi annamme vinkkejä tuoksuostoksille niin myymälään kuin verkkokauppaan. Astu tuoksujen maailmaan ja löydä juuri sinun oma suosikkituoksusi!

Naisten hajuvesiostoksille > 

Miesten hajuvesiostoksille > 


Tutustu tuoksuoppaaseen ja löydä suosikkituoksusi Sokokselta, Emotionista sekä verkkokaupasta sokos.fi.

 

Tuoksutyypit

Hajuvedet voidaan jaotella eri tuoksutyyppeihin niiden vahvuuksien eli laimennusluokkien mukaan. Jaottelun on tarkoitus erottaa, mikä on juuri kyseisen tuoksun aromaattisten ainesosien pitoisuus. Tuoksussa on erilaisia uutteita, tuoksuvia yhdisteitä sekä öljyjä, jotka liuotetaan etanoliin, veteen tai niiden sekoitukseen. Tuoksun pohjatuoksu auttaa taas kiinnittämään tuoksun ihoon alkoholin haihtuessa pois ja tuo tuoksuyhdistelmän esiin. Tuoksutyyppeihin tutustumalla voit löytää sellaisen hajuvesityypin, joka vastaa sinun käyttötarpeitasi.

Parfyymi

Parfyymissa on arvokkain ja vahvin tuoksupitoisuus verrattuna muihin hajuvesiin: se sisältää 15–40 prosenttia erilaisia tuoksuyhdistelmiä. Vaikka vahva pitoisuus takaa tuoksulle pitkän keston, voi se tehdä hajuvedestä liian voimakkaan tuoksuisen. Siten parfyymiä kannattaa käyttää aina kohtuudella.

Osta parfyymeja > 

 


Tuotenosto:

Tom Ford Black Orchid Parfum tuoksu 50ml–45304008Eau de Parfum (EdP)

Parfyymia kevyempi, ei niin läpitunkeva tuoksuluokka, joka on siten tarkoitettu arkikäyttöön. Eau de Parfum sisältää noin 15–20 prosentin tuoksupitoisuuden ja se kestää iholla noin kahdeksan tuntia.

Osta EdP-tuoksuja > 


Tuotenosto:

Valentino Donna Born in Roma EdP tuoksu 50 ml–42142503

Paco Rabanne Invictus Victory EdP tuoksu 50 ml–49220511 

Eau de Toilette (EdT)

Eau de Toilette sisältää noin 5–10 prosentin tuoksupitoisuuden ja on sitä myötä hintaluokaltaan edullisempi Eau de Parfumiin verrattuna. EdT-tuoksu kestää iholla noin neljä tuntia. 

Osta EdT-tuoksuja > 


Tuotenosto:

Escada Summer Festival EdT -tuoksu 100 ml–48024775

Hugo Boss Bottled EdT 50 ml–181768 

Eau de Cologne (EdC)

Eau de Cologne eli Kölnin vesi oli alun perin parfyymi, jonka loi Giovanni Maria Frina Saksan Kölnissä 1709. Cologne-termi saatetaan yhdistää virheellisesti miesten tuoksuihin, vaikka se otettiin myöhemmin käyttöön kuvaamaan alhaisinta tuoksutyyppiä. Cologne-tuoksujen tuoksupitoisuus on noin 3–8 prosenttia ja ne kestävät iholla yhdestä kahteen tuntiin. 

 


Tuotenosto:

DIOR Eau Sauvage Cologne tuoksu 50 ml–7602001

Eau de Cologne 250ml Toilette Kölninvesi–44981507

 

Eau Fraiche

Eau Fraiche -tuoksut eli parfyymideodorantit ovat veteen liuotettuja tuoksusuihkeita. Niissä on hyvin kevyt tuoksupitoisuus, vain alle 3 prosenttia. Eau Fraiche -tuoksut eivät myöskään sisällä alkoholia, jota on lisätty miesten after shave -tuotteisiin puhdistamaan parranajossa syntyviä haavoja. Naisten Eau Fraiche -tuoksut soveltuvat siten puolestaan hyvin kesään, sillä ne eivät kuivata ihoa tai aiheuta maksaläiskien tapaisia värimuutoksia, joita voi syntyä alkoholipohjaisten hajuvesien käytöstä suorassa auringonvalossa.

 


Tuotenosto:

Yves Saint Laurent Y Eau Fraiche EdT tuoksu 60 ml–42450502

Estée Lauder Bronze Goddess Eau Fraiche Tuoksu 50ml–37165503


Osta miesten tuoksuja > 


Tuoksuyhdistelmät koostuvat latvatuoksusta, sydäntuoksusta ja juurituoksusta


Tuoksuyhdistelmät

Tuoksut sisältävät myös erilaisia yhdistelmiä, joiden avulla pyritään kuvaamaan, millaisia vivahteita tuoksussa on sen haihtuessa. Jokaisessa tuoksussa on kolme eri tuoksukokonaisuutta, jotka tekevät niistä kustakin oman harmonisen yhdistelmänsä. Tuoksuyhdistelmät voivat sisältää niin luonnollisia kuin synteettisiä ainesosia.


Latvatuoksu eli alkutuoksu

Tuoksun ensimmäinen vaikutus syntyy sen latvatuoksusta. Se on vahva, vaikkakin haihtuu nopeasti. Latvatuoksut sisältävät usein yrttejä ja sitrustuoksuja. 


Sydäntuoksu eli keskituoksu

Sydäntuoksu viittaa kirjaimellisesti tuoksun ytimeen. Se kestää yleensä useamman tunnin ennen kuin se haihtuu iholta. Kukkaistuoksut, hedelmäiset sekä puiset ja mausteiset tuoksut näyttelevät useimmiten tuoksujen sydäntuoksun osaa. 


Juurituoksu 

Tuoksun syvin, läpitunkevin ja voimakkain osa, joka pysyy iholla kaikista pisimpään. Juurituoksu voi aluksi vaikuttaa epämiellyttävältä tai karvaalta, minkä vuoksi se onkin peitetty latva- ja sydäntuoksun alle. Puiset vivahteet sekä myski tai meripihka ovat yleisimmin käytettyjä juurituoksujen nuotteja. 

Tutustu naisten hajuvesilinjoihin >  

Tutustu miesten hajuvesilinjoihin > Tuoksuperheet

Sen lisäksi, että tuoksut sisältävät erilaisia yhdistelmiä, voidaan ne jaotella niiden perusteella eri tuoksuperheisiin. Tuoksuperhe kertoo, mikä on tuoksun pääteema. Tuoksuperheiden luokittelu kehittyy jatkuvasti, koska tuoksuja on tuhansia ja niitä kehitellään lisää. Kokosimme kahdeksan yleisintä tuoksuperhettä, jotka erottuvat teemoillaan toisistaan. Tuoksuja kuvaillaan tuoksunuoteilla, jotka ovat kuvauksia tuoksutyypeistä eli millaisen mielikuvan tuoksu luo. 

Useimmiten tuoksumaku mieltyykin samankaltaisiin tuoksuihin. Lue erilaisista tuoksuperheistä, jotka voivat auttaa sinua löytämään itsellesi mieluisia tuoksuja.


Sitrustuoksut

 

Sitrustuoksut

Raikkaita ja pirteitä tuoksuja, joiden eteerisiä öljyjä puristetaan sitrushedelmien kuorista. Suurin osa sitrustuoksuista on Eau de Cologne -sekoituksia. Sitrustuoksuissa on useimmiten bergamotin, sitruunan, appelsiinin, greipin, mandariinin, nerolin ja yuzun vivahteita.

 


Tuotenosto:

Lanvin A Girl in Capri EdT tuoksu 30ml–35995535

Guerlain Aqua Allegoria Mandarine Basilic EDT 75ml–184113

Versace Versense EdT tuoksu 30 ml–152527


Hedelmäiset tuoksut verkkokaupasta sokos.fi

 

Hedelmäiset tuoksut

Hedelmäinen tuoksuperhe sisältää kevyitä ja makeita tuoksuja. Hedelmäisiä tuoksuja suositaan erityisesti kesällä. Hedelmäisen tuoksun päätuoksu on useimmiten hedelmä, kuten omena tai päärynä taikka marja, kuten mustaherukka tai metsämarja.

 


Tuotenosto:

DKNY Be Extra Delicious EdP tuoksu 30ml–45303501

DKNY Be Delicious EdP tuoksu 30ml–184230

Juicy Couture Viva La Juicy EdP tuoksu 50ml–42081057


Kukkaistuoksut

 

Kukkaistuoksut

Suurin tuoksuryhmä kaikista tuoksuperheistä. Kukat ovatkin lähes jokaisen tuoksun perusaine. Vaikka kukkaistuoksut mielletään usein naisten tuoksuiksi, on myös monissa miesten parfyymeissa käytetty kukkia. Ruusu, jasmiini, kielo, laventeli, appelsiininkukka sekä ylang-ylang ovat tyypillisimpiä kukkaistuoksunuotteja.


Tuotenosto:

Paco Rabanne Olympéa Blossom EdP tuoksu 30 ml–49220501

Coach Floral Blush EdP tuoksu 30ml–48575177

Narciso Rodriguez For Her Musc Noir EdP 30ml–48575089

Guilty Love Edition Pour Femme EdP 50 ml–48717013Chypre-tuoksut

Chypre-tuoksut

Chypre-tuoksujen nimitys on peräisin François Cotyn vuonna 1917 luomasta ikonisesta tuoksusta, joka koostuu sitrushedelmien latvatuoksuista, labdanum-pihkan sydäntuoksuista sekä puisista juurituoksuista. Tuoksut ovat tyypillisesti lämpimiä ja kuivia sekä kukkaisia, hedelmäisiä ja metsäisiä. Tässä tuoksuperheessä korostuvat tammisammaleen, patsulin, pihkakistuksen, bergamotin, nerolin ja puun tuoksunuotit.

 

Tuotenosto:

Giorgio Armani Sì EdP tuoksu 50 ml–3076035

JIMMY CHOO Eau de Toilette tuoksu 40ml–617502

Lancôme Idôle EdP tuoksu 25 ml–37909505

Yves Saint Laurent Mon Paris EdP tuoksu 30 ml–17456506Saniaismaiset tuoksut verkkokaupasta sokos.fi

 

Saniaismaiset tuoksut

Saniaistuoksut tunnetaan myös fougère-tuoksuina: ranskan kielen sana ”fougère” tarkoittaakin saniaista sekä kuvailee kostean metsän tuoksua. Kyseiset tuoksut ovat useimmiten miesten tuoksuja – huolimatta siitä, että kyseiset tuoksut kehitettiin alun perin naisille. Laventeli, tammisammal, kumariini, bergamotti, kurjenpolvi ja vetiveriaheinä ovat ominaisia nuotteja saniaismaisissa tuoksuissa.


Tuotenosto:

Emporio Armani Stronger With You So Fresh EdP tuoksu 50 ml–42081051

Yves Saint Laurent Y EdP tuoksu 60 ml–31558006

Calvin Klein Eternity Cologne for Men EdT tuoksu 50 ml–45304002Metsäiset tuoksut

 

Metsäiset tuoksut

Metsäiset tuoksut sisältävät tyypillisesti lämpimiä, puisia tuoksunuotteja. Ne ovat usein erityisesti miesten suosimia, vaikkakin metsäisiä tuoksuja tehdään myös naisille. Metsäisissä tuoksuissa on useimmiten santelipuun, seetripuun, männyn, vetiverin, patsulin ja fiikuksen tuoksujen nuotteja.


Tuotenosto:

David Beckham Follow Your Instinct EdT 50 ml–47800019

Hugo Man EdT 40 ml–48717003

Eau De Lacoste L.12.12 Blanc Eau de Toilette tuoksu 50 ml–4729005Itämaiset tuoksut

 

Itämaiset tuoksut

Itämaiset eli orientaalit tuoksut ovat ylellisiä, makeita ja lämpimiä. Joskus ne saattavat olla myös hieman rohkeita ja antavat tuoksusta pistävän vaikutelman. Itämaisten tuoksujen perusaineena käytetään ambraa, jonka lisäksi meripihka, kaneli, myski, mirhami, tonkapapu ja vanilja kuuluvat yleisimpiin itämaisten tuoksujen nuotteihin.


Tuotenosto:

Valentino Voce Viva EdP tuoksu 30 ml–45931014

Giorgio Armani Code Profumo EdP tuoksu 30 ml–13311015

Versace Crystal Noir EdT tuoksu 30 ml–330522

 

Nahkaiset tuoksut

Nahkaiset tuoksut

Nahkaiset tuoksut pyrkivät imitoimaan nahan ominaistuoksua, joka on yhdistetty eri hajuvesissä muihin tuoksuihin. Nahkaisen vaikutelman herättävissä tuoksuissa käytetään tyypillisesti savun, puun, tupakan, hunajan, vetiverin ja rauduskoivun tuoksunuotteja.


Tuotenosto:

Carolina Herrera Bad Boy EdT tuoksu 50 ml–38945039

The Scent Pure Accord EdT 50 ml–48717001

Yves Saint Laurent Libre Eau de Parfum Intense tuoksu 30 ml–45303506 

Vinkit hajuvesiostoksille

Suihkauta uutta tuoksua puhtaalle iholle. Anna tuoksun kuivahtaa, jotta sen alkoholi on kuivunut. Näin saat tuoksuteltua, millaiseksi tuoksu muuttuu juuri sinun ihollasi. 

Maltti on valttia. Kokeile enintään 5–6 tuoksua uutta hajuvettä metsästäessäsi. Tämän jälkeen tuoksut voivat sekoittua toisiinsa, eikä hajuaisti erota niitä toisistaan. 

Kahvipavut avuksi. Olet varmaankin huomannut myymälöiden hajuvesiosastoiden hyllyillä olevat kahvipavut. Ne on tarkoitettu hajuaistin neutralisoimiseen: kun siirryt kokeilemaan seuraavaa tuoksua, nuuhkaise kahvipapuja. Takin tai paidan sisään nuuhkaisu tai muutama siemaus vettä voivat myös auttaa hajuaistin neutralisoimisessa. 

Lue vinkit, kuinka ostat tuoksun lahjaksi > 


Osta hajuvesiä verkkokaupasta sokos.fi


Hajuvesiostoksille verkkokauppaan 

Joskus hajuvesiostokset on hoidettava verkosta käsin – etenkin poikkeusaikoina hajuveden ostaminen verkkokaupasta voi tulla hyvinkin kyseeseen. Se ei ole kuitenkaan mahdotonta. Tästä vinkit hajuveden ostamiseen verkosta.

Lue hajuveden tuotekuvaukset ja millaisia tuoksunuotteja se sisältää. Saat käsityksen tuoksun luonteesta ja siitä, vastaisiko tuoksu mieltymyksiäsi.

Aika muistella ja mietiskellä. Millaisen saippuan yleensä valitset? Entä millainen äitisi käyttämä tuoksu oli, josta pidit? Tuoksut, jotka herättävät rakkauden, onnistumisen ja ilon tunteita voivat myös toimia vinkkeinä omia tuoksumieltymyksiä pohdiskellessa.

Tunne itsesi. Jos haluat pelata tuoksuostoksessa varman päälle, suosi verkko-ostoksilla kevyitä, miedosti hajustettuja Eau de Toilette -tuoksuja. Itämaiset, kukkaispohjaiset hajuvedet sopivat tuoksulla räväyttäjän ostoskoriin.

Naisten hajuvesiostoksille > 

Miesten hajuvesiostoksille > LÄHTEET

Shop A Like: Tuoksujen maailma: Kaikki mitä olet halunnut tietää hajuvesistä 

Viivi Norokorpi, Ilta-Sanomat: Tiedätkö, mitä eroa on EdP:llä ja EdT:llä? Näin pitkään eri tuoksut pysyvät ihollasi 

Kosmetiikkakoukku, Lily: Tuoksutietouden lyhyt oppimäärä

Luxplus: Eau Fraiche. 

Milena Raappana, Voice.fi: Miten hajuveden ostaminen onnistuu nettikaupasta? Kiinnitä huomiota tuoksunuotteihin