Tunnetko pesumerkinnät? Näin hoidat vaatteesi oikein

Vaatteiden pesumerkintöjä ja oikeita hoito-ohjeita noudattamalla vältät vaatteiden kutistumisen, venymisen ja värien haalistumisen. Voit nauttia lempivaatteistasi pidempään ja tukea vastuullista kulutusta ostamalla vähemmän. Katso tästä tekstiilien oikeat hoito-ohjeet ja pesumerkinnät. 

Puuvilla

Puuvilla on todella imukykyinen ja hengittävä materiaali. Lika tarttuu puuvillaan helposti ja imeytyy sen kuituun, joten puuvillavaatteet kannattaa pestä riittävään korkeassa lämpötilassa. Materiaali itsessään kestää kovaakin käsittelyä, mutta esimerkiksi kankaan painatus voi aiheuttaa rajoituksia pesulämpötilaan. Pesun jälkeen oio vaate mittoihinsa ja silitä kuumalla.

Pellava

Hengittävä ja kevyt pellava on puolestaan kiiltävä materiaali ja se hylkii hyvin likaa sekä puhdistuu helposti. Pellava ei siis tarvitse kuumaa pesua, vaikka kestääkin sitä. Silitys onnistuu parhaiten hieman kosteana.

Villa

Villa on loistava materiaali vaatteissa, se imee hyvin kosteutta, on tarvittaessa lämmin tai viileä ja lämmittää kosteanakin. Pääasiassa villavaatteita kannattaa hoitaa tuulettamalla ja harjaamalla liat pois kevyesti vaateharjalla. Jos pesu tulee tarpeeseen, noudata aina kyseisen vaatteen omia hoito-ohjeita. Käsinpesussa kastele vaate ensin puhtaaseen veteen, käytä paljon vettä ja varmista, että pesuaineen pH on neutraali eli 7. Kuivata neuleet vaakatasossa, jotta ne säilyttävät muotonsa. 

Kashmir

Kashmir on nimensä mukaisesti kashmirvuohesta saatavaa ylellistä villaa. Pehmeä ja lämmin kashmirvilla on kevyt ja hengittävä materiaali, mutta nukkaantuu helpommin kuin muu villa. Kashmirvaatteiden hoitoon pätee samat ohjeet kuin muihin villavaatteisiin. 

Silkki

Silkki on arvostettu vaatekangas, sillä siinä on kaunis kiilto, se on pehmeä ja kestää hyvin. Lisäksi silkki on materiaalina hengittävä ja imee hyvin kosteutta. Silkkivaatteiden hoidossa pitää olla tarkkana, sillä monet kemialliset aineet vaurioittavat kuitua. Käytä puhdistukseen pH-arvoltaan neutraalia pesuainetta, äläkä liota silkkiä. Materiaali ei kestä kovaa käsittelyä ja silitys onnistuu parhaiten hieman nihkeänä. 

Mohair

Angoravuohesta saatava silkkimäinen villa on suosittu materiaali muun muassa neuleisiin, huiveihin ja miesten pukuihin. Se on ohutta, kiiltävää ja kestävää, mutta saattaa kutittaa herkkäihoista. Mohairista valmistetut vaatteet hoidetaan samalla tavalla kuin villavaatteet.  

Pesumerkkiryhmät

Vesipesu

Normaaliohjelma, lämpötila enintään 95 astetta. Esimerkiksi valkoiset puuvillatekstiilit.


Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 95 astetta. Esimerkiksi valkoiset puuvillatekstiilit, joissa on siliävyyskäsittely. Koneessa vajaatäyttö.


Normaaliohjelma, lämpötila enintään 60 astetta. Esimerkiksi värilliset puuvillatekstiilit.


Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 60 astetta. Esimerkiksi värilliset puuvillatekstiilit, joissa on siliävyyskäsittely. Koneessa vajaatäyttö.


Normaaliohjelma, lämpötila enintään 40 astetta. Esimerkiksi ns. hienopyykki.


Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 40 astetta. Esimerkiksi ns. hienopyykki, vaatteet mahdollisesti siliävyyskäsiteltyjä. Koneessa vajaatäyttö.


Varovainen ohjelma, lämpötila enintään 30 astetta. Esimerkiksi hellävaraista pesua vaativa hienopyykki, kuten villa ja silkki. Koneessa vajaatäyttö.


Erittäin varovainen ohjelma, lämpötila enintään 30 astetta. Esimerkiksi erittäin hellävaraista käsittelyä ja pesua vaativat tekstiilit, voivat olla villaa tai silkkiä. Koneessa hyvin vähän pestäviä tuotteita.


Vain käsinpesu sallittu. Pesuastian tulee olla tarpeeksi suuri ja vettä tulee olla paljon. Yleensä vaatetta ei saa hangata tai vääntää kovakouraisesti.


Vesipesu kielletty. Vaatteesta ei saa poistaa edes paikallista tahraa vedellä, vaan se pitää viedä pesulaan. 

Valkaisumerkinnät


Valkaisu sallittu. Vaate voidaan valkaista.


Vain happivalkaisu sallittu. Vaatteen valkaisussa saa käyttää vain happeen perustuvaa valkaisevaa ainetta.


Valkaisu kielletty. Vaatetta ei saa käsitellä minkäänlaisella valkaisevalla aineella.

Rumpukuivausmerkinnät


Rumpukuivaus.


Normaali rumpukuivaus. Vaate voidaan kuivata kuivausrummun normaalilla ohjelmalla.


Varovainen rumpukuivaus. Vaate voidaan kuivata kuivausrummussa alhaisella lämpötilalla. Rumpua ei kannata täyttää täyteen.


Rumpukuivaus kielletty. Vaatetta ei saa kuivata kuivausrummussa. 

Silitysmerkinnät


Silitys


Silityslämpötila enintään 200 astetta. Vaate voi olla esimerkiksi puuvillaa tai pellavaa.


Silityslämpötila enintään 150 astetta. Vaate voi olla esimerkiksi puuvilla-polyesterisekoitetta.


Silityslämpötila enintään 110 astetta. Vaate voi olla esimerkiksi silkkiä, polyamidia tai muuta lämpöherkkää materiaalia.


Silitys kielletty. Vaatetta ei saa silittää. 

Muut pesumerkkiryhmät


Kemiallinen pesu.


Kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun.

Varovainen kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun.


Kemiallinen pesu hiilivedyllä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun.


Varovainen kemiallinen pesu hiilivedyllä. Vaate viedään pesulaan kemialliseen pesuun.


Kemiallinen pesu kielletty.


Kemiallinen vesipesu eli ns. emulsiopesu. Tehdään vain pesuloissa. Sopii esimerkiksi neuleille.


Varovainen kemiallinen vesipesu eli ns. emulsiopesu. Tehdään vain pesuloissa. Sopii esimerkiksi neuleille. 

Epäviralliset pesumerkit

Pesumerkinnät on standardoitu. Silti vaatteissa näkee toisinaan merkkejä, joita ei löydy suomalaisesta hoito-ohjemerkistöstä.


Ripustuskuivaus Laita vaate ripustimelle kuivumaan. Muista suoristaa saumat.


Kuivata tuote vaakatasossa Levitä vaate tasaiselle alustalle kuivumaan. Oio vaate mittoihinsa. Käytetään esimerkiksi neulevaatteissa.


Vaate ripustetaan kuivumaan vettävaluvana


Vaate on kuivatettava sisällä Tuotteeseen voi tulla värivirheitä ulkokuivatuksessa. Merkintä voi olla esimerkiksi silkkivaatteissa.


Väännä hellästi käsin vaatetta pesun jälkeen tai linkoa hetken pesukoneessa Saat ylimääräisen veden pois ennen kuivatusta.


Vaatetta ei saa vääntää


Ei saa lingota


"Pese vaate 30-asteisessa konepesussa" Amerikkalainen pesuohjemerkintä. 

Sivun alkuun
Ohjeet
Ota yhteyttä

Ota yhteyttä