Osta luonnonkosmetiikkaa Sokokselta, Emotionista sekä verkkokaupasta sokos.fi.

Luonnonkosmetiikan perusteet

Luonnonkosmetiikkaa on yhä enemmän tarjolla, mutta tiedätkö, mitä luonnonkosmetiikka oikeastaan on? Kauneustoimittaja Eevis Liedes avaa luonnonkosmetiikan perusteita – tutustu luonnonkosmetiikkaan syvemmin ja löydä ihastuttavia luonnonkosmetiikkatuotteita.

Hyvä olo 20.–26.9. Sokoksella, Emotionissa sekä verkkokaupassa sokos.fi.

Osta luonnonkosmetiikkaa >  Miten luonnonkosmetiikka määritellään? 

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty ainoastaan luonnosta peräisin olevia ainesosia. Luonnonkosmetiikassa kiinnitetään myös erityisesti huomiota siihen, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön. Vastakkainasettelussa toiselle puolelle sijoitetaan niin kutsuttu ”tavallinen” kosmetiikka eli ihmisen laboratoriossa valmistama synteettinen kosmetiikka. 

Luonnonkosmetiikan laadunvalvonnassa käytetään erilaisia sertifikaatteja. Sertifikaatin saanut tuotemerkki takaa tuotteidensa sisältävän vain puhtaita, luonnosta peräisin olevia ainesosia, joiden alkuperä voidaan helposti jäljittää. Sertifiointi rajaa pois myös eläinkokeet; sertifikaatin saanut merkki on varmasti eläinkokeetonta kosmetiikkaa. 

Kaikki luonnonkosmetiikan brändit eivät kuitenkaan maksa mahdollisuudesta saada sertifikaattia, joten tuote ilman sertifikaattiakin voi olla täysin luonnollinen. Luonnonmukaisuus selviää silloin parhaiten ainesosaluettelosta. 

Luonnonkosmetiikka ei kuitenkaan ole synonyymi luomukosmetiikalle. Luomukosmetiikka sisältää vain luomuviljeltyjä ainesosia, mutta sekä synteettinen että luonnollinen kosmetiikka voivat sisältää ainesosiensa lomassa luomuraaka-aineita. Luonnonkosmetiikka ei myöskään ole automaattisesti vegaanista. Vegaaniset kosmetiikkatuotteet eivät sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Vegaanisia tuotteita voi olla sekä luonnonkosmetiikan että synteettisen kosmetiikan valikoimissa.  


Tuotenosto:

Evolve Organic Beauty Uudistava kasvovoide 60 ml–40528502

Whamisa 150ml Puhdistusöljy–29420028

Organic Shop Avocado & Honey hiusnaamio 250 ml–45184004

Lavera Men Sensitiv Gentle Shaving Foam partavaahto 150ml–44980017
Onko luonnonkosmetiikka allergiselle parempi vaihtoehto?

Luonnonkosmetiikka ei sisällä synteettisiä hajusteita, väri- tai säilöntäaineita, mineraaliöljyjä, silikoneja tai PEG-emulgaattoreita, joille yhä useampi huomaa herkistyvänsä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki synteettinen kosmetiikka sisältäisi näitä aineita. Iho voi allergisoitua tai herkistyä kummalle kosmetiikan muodolle tahansa, joten aina luonnonkosmetiikka ei ole avain onneen. 

Monesti kuulee sanottavan, että vaihtaessa kosmetiikkaa luonnollisemmaksi iho läpikäy ikään kuin puhdistumisreaktion ja reagoi tuotevaihdokseen muun muassa finneillä. Tämä käsitys on hieman harhaanjohtavaa. Toki iho voi reagoida tuotteen vaihtoon muutamalla näppylällä, eikä reaktiosta tarvitse olla huolissaan. Kuitenkin lisääntyvät finnit, jotka eivät ota rauhoittuakseen, eivät varsinaisesti ole merkki ihon puhdistumisesta vaan yleensä kyse on tuotteen sopimattomuudesta. Älä siis kärsi näppylöistä tai ihon reagoinnista liian kauan vain ”puhdistusreaktion” nimissä. 


Tuotenosto:

Madara Infinity Mist kosteuttava probioottinen kasvovesi 100ml–37906510

Estelle&Thild BioMineral Cream Lipstick huulipuna 4,5 g–25354194

Dr.Hauschka Sage Mint deodorantti 50 ml–7014509

Urtekram Luomu Spicy Orange Blossom Vartalovoide 245ml–47799541 

Luonnonkosmetiikka VS synteettinen kosmetiikka 

Keskustelua luonnonkosmetiikan puolesta tai synteettistä kosmetiikkaa vastaan käydään kiihtyvästi. Keskustelun ääripäihin jakaudutaan äänekkäästi; käytetään joko täysin luonnonkosmetiikkaa tai pitäydytään täysin synteettisessä. Varmasti paras keino on valita kultainen keskitie. Tietoisuus tuotteiden sisältämistä ainesosista on hyväksi niin itselle kuin ympäristölle ja omilla kulutustottumuksillaan vaikuttaa myös brändien uusiin, markkinoille vasta tuleviin tuotteisiin niin luonnonkosmetiikan kuin synteettisenkin piirissä.  

 

Osta luonnonkosmetiikkaa Sokokselta, Emotionista sekä verkkokaupasta sokos.fi.


KERTAUKSENA: TOP 5 faktaa luonnonkosmetiikasta ja synteettisestä kosmetiikasta

- Luonnonkosmetiikka sisältää vain luonnosta peräisin olevia ainesosia.

- Synteettinen eli ”tavallinen” kosmetiikka sisältää ihmisen laboratoriossa valmistamia raaka-aineita (mutta usein myös luonnosta peräisin olevia ainesos