Juhlat edessä ja pukukoodit hukassa?

Kutsukortin pukukoodin tarkoituksena on helpottaa vieraiden asuvalintaa, mutta koodiviidakkoon voi helposti eksyä. 

Yleisimmät ja selkeät pukukoodit – frakki, smokki tai tumma puku – ovat saaneet rinnalleen oudompia ohjeita. Mitä pitää pukea päälle, jos koodina on vaikkapa pelkkä puku, smart casual tai business formal? Pitääkö ohjeita ylipäätään enää nykyään noudattaa? 


 

Pukukoodi on kohteliaisuutta puolin ja toisin

Pukeutumisetiketti on viime vuosina vapautunut ja pukukooditkin saattavat tuntua menneen ajan viralliselta kieleltä. 

Totta on, että trendikkyys ei ole koodista kiinni, mutta pukukoodilla juhlan järjestäjä ilmoittaa oman toiveensa. Koodin noudattaminen on kohteliaisuus, jolla kunnioitat juhlan järjestäjän toiveita.

Mikäli haluat rikkoa koodia, tee se hyvällä maulla. T-paita ei sovi häihin, vaikka sen humoristinen teksti olisikin hääparin tuntema sisäpiirivitsi. Hautajaisissa musta puku kunnioittaa omaisten surua ja frakki on sukulaispojan rippijuhlissa ylipukeutumista. Tyyli ratkaisee, keräätkö hyväksyviä katseita vai loukkaatko juhlan järjestäjää. Muista, että huoliteltu pukeutuminen on kohteliaisuus.

Jos järjestät juhlia, suosi helppoja koodeja tai jätä asuvalinta vieraalle. Liian hankalat toiveet herättävät kutsun saajassa vain turhaa pukupaniikkia. 


Pukeutumisneuvoja avaa koodit

Mikäli pukukoodi ei googlettamallakaan aukea, on aivan hyvän tavan mukaista kysyä sen merkitystä juhlan järjestäjältä. 

Sokoksen pukeutumisneuvojan palveluita kannattaa käyttää aina kun juhlatilaisuus on edessä. Hän on pukeutumisetiketin ja trendien asiantuntija, jonka avulla löydät sinulle sopivat ja istuvat kokonaisuudet – ja vältät pukuvalinnoissasi niin yli- kuin alilyönnitkin.   


Frakki on juhlapuvuista juhlallisin 

Nyt ollaan menossa suuriin juhliin! Miehet pukeutuvat joko frakkiin tai sotilaspukuun, ellei koodina ole ”siviili-iltapuku. Jos frakin sijasta koodina on iltapuku, voi mies pukeutua myös juhlalliseen kansallispukuun. 

Tiesitkö, että miehen pukukoodi määrää samalla myös naisen juhlapukeutumisen? Frakkiasuisen miehen seuralaisena nainen pukeutuu täyspitkään iltapukuun tai akateemisissa päivätilaisuuksissa tummaan, pitkähihaiseen pukuun. 


Smokki miehelle – ja myös naiselle

Smokki on vapaampi iltajuhlien asu, jonka voi olla tyylikkään musta tai persoonallisen värikäs. Silkkiset kauluskäänteet ja leveä silkkivyö lisäävät juhlavuutta. Smokki-koodin mukaan nainen voi pukeutua melko vapaasti lyhyeen tai pitkään iltapukuun – tai smokkiin. 


Tumma puku tai pelkkä puku

Tumma puku on ehkä yleisin pukukoodi. Tummaa pukua käytetään esimerkiksi häissä, vierailulla tai onnittelukäynneillä. Valitse tummanharmaa, sininen tai musta puku, jonka kanssa käy valkoinen paita ja tyylikäs kravatti. Nainen valitsee juhla- tai iltapuvun.   

Koodina voi olla myös pelkästään puku. Ennen se tarkoitti miehillä tummaa pukua, mutta nykyään voit valita myös vaalean puvun – varsinkin kesäaikaan. Housut ja takki voivat olla myös eri paria. 


Rennot mutta juhlavat casual tai smart casual

Nämä koodit ovat yleisiä työpaikan tapahtumissa ja perhejuhlissa. Nyt otetaan rennosti, mutta ollaan silti vielä juhlissa. Unohda siis farkut tai sporttivaatteet. Suorat housut, pikku- tai neuletakki ja kauluspaita ilman solmiota ovat hyvät valinnat. 

Business casual tarkoittaa hieman juhlavampaa pukeutumista kuin smart casual. Business formal tarkoittaa virallista työpukeutumista, joka sopii esimerkiksi tapaamisiin tai kokouksiin. 


Hauskoja juhlia! 


Osta pukuja >

Tuotenosto:

J&J PREMIUM MIESTENIRTOTAKKI 12141107 JPR SOLARIS–35037534

Tiger of Sweden yhditetakki 2018 T67135003–36358503

Tiger of Sweden Todd yhdistehousut T67135004–36358504

Buzo Valter 2 NANO yhdistelmätakki–1296525

Hechter miesten puku 58201-7981 modern fit–35785002


Tuotenosto:

Hugo Boss Astian / Hets puku–29893059

HUGO Enzo pukupaita–15767507

HUGO Jenno pukupaita–15767509

Turo Budapest puvuntakki–543042

Turo Hamburg housut–543040


Tuotenosto:

MATEX frakkipaita–3898013

Hechter miesten puku 58201-7981 modern fit–35785002

M&S miesten kauluspaita puuvilla regular fit–11807561

HUGO Jenno pukupaita–15767509



Sivun alkuun
Ohjeet
Ota yhteyttä

Ota yhteyttä