AURINKOVOITEIDEN ABC

 

Suomessa UV-säteily on voimakkaimmillaan kesäkuukausina, mutta kevään auringossa on myös helppo palaa salakavalasti. Ihomme ei ole tottunut aurinkoon pitkien syksy- ja talvikuukausien aikana ja nopeasti lisääntyvä auringonpaiste on sille shokki. Hiekka, lumi ja vesi heijastavat säteitä tehokkaasti, voimistaen niiden vaikutuksia. Siksi esimerkiksi keväthangilla tai veden äärellä palaa herkästi. 


FAKTOJA UV-SÄTEISTÄ: 

- Meihin vaikuttavia UV-säteitä on kahdenlaisia, molemmilta tulisi suojautua. 

- UVA-säteiden vaikutukset huomaa ihossa vasta vuosien päästä. 

- UVB-säteet polttavat ihoa. 


MIKSI MOLEMMILTA UV-SÄTEILTÄ ON SUOJAUDUTTAVA?

UV-säteitä on kolmea eri tyyppiä; UVA-, UVB- ja UVC-säteitä. Otsonikerros suodattaa ilmakehässä UVC-säteet, joten ne eivät yletä maahan asti. Meitä koskettavat UVA- ja UVB-säteet. 

MIKÄ UVA-SÄDE?

UVA-säteiden kohdalla hyvä muistisääntö on A eli aging. UVA-säteet ovat niitä, jotka aiheuttavat ihossa pitkäaikaisia muutoksia, joita ei heti ihosta huomaa. UVA-säteet tunteutuvat ihossa syvemmälle kuin UVB-säteet ja aiheuttavat vahinkoa tukikudoksille. Ne aiheuttavat ihon ennenaikaista vanhenemista ja altistavat ihoa pigmenttimuutoksille. 

MIKÄ UVB-SÄDE? 

UVB-säteistä hyvänä muistisääntönä toimii B niinkuin burning. UVB-säteet siis aiheuttavat ihon palamisen eli niiden vaikutukset ihossa ovat nähtävissä heti. UVB-säteet tunkeutuvat ihon uloinpaan kerrokseen ja vaurioittavat soluja. UVB-säteiden takia ihosta tulee ruskettuessa paksumpi. 

Koska säteet ja niiden vaikutukset iholle ovat erilaiset, tulisi molemmilta säteiltä suojautua. Ikkunalasi suodattaa UVB-säteilyn, mutta UVA-säteilyä ei. Haitalliselta säteilyltä ei siis ole suojassa esimerkiksi autossa.  

 

SUOJAUTUMISTAPOJA ON KAKSI:

- UV-suodattimia on kahdenlaista ja ne joko imevät UV-säteet itseensä tai heijastavat ne pois iholta.

- Fysikaalinen aurinkosuoja heijastaa haitalliset säteet pois iholta.

- Kemiallinen aurinkosuoja imee säteet itseensä ja muuttaa ne iholla vaarattomaksi lämpöenergiaksi. 


MINKÄ AURINKOVOITEEN VALITSEN? 

Aurinkosuojatuotteen tärkein ainesosa on UV-suodatin. UV-suodattimen tehtävä on estää ultraviolettisäteen pääsy iholle. UV-suodattimia on kahdenlaisia; ne joko imevät UV-säteet itseensä tai heijastavat ne pois iholta.

MIKÄ ON KEMIALLINEN AURINKOSUOJA? 

Kemiallien aurinkosuoja imee UV-säteet itseensä ja hajottaa ne ihossa, vapauttamalla energian iholle lämpönä. Yleensä synteettisen kosmetiikan voiteet sisältävät kemiallisen aurinkosuojan. 

MIKÄ ON FYSIKAALINEN AURINKOSUOJA?

Fysikaalisen aurinkosuojan teho perustuu haitallisten säteiden heijastamiseen pois iholta. Tällaisia fysikaalisia mineraaliheijasteita ovat yleensä titaanidioksidi ja sinkkioksidi. Fysikaalinen suoja on tavallisesti luonnonkosmetiikan suojatuotteissa. 

Joissakin aurinkovoiteissa yhdistyy sekä kemiallinen että fysikaalinen aurinkosuoja, sillä ne tukevat toisiaan ja tarjoavat siten iholle parhaan mahdollisen suojan. 

 

MIKÄ SPF?

-SPF kertoo sen, kuinka moninkertaisen ajan voit oleilla auringossa palamatta.

-Aurinkovoide ei estä ruskettumista, mutta ruskettuminen tapahtuu hitaammin. 


MISTÄ SPF KERTOO?

Merkintä SPF (sun protection factor) tai SK (suojakerroin) kertovat sen, kuinka moninkertaisen ajan voit oleilla auringossa palamatta, verrattuna siihen, miten pitkään iho kestää auringossa ilman suojaa. SPF30 tarkoittaa siis, että voit viettää auringossa 30 kertaisen ajan voiteen kanssa kuin ilman. Palaminen voi tapahtua jopa 15-30 minuutissa keskipäivän auringossa, riippuen ihotyypistäsi, joten muistathan että pitkistä ajoista ei aina ole kyse. 


ESTÄÄKÖ AURINKOVOIDE RUSKETTUMISEN?

Iho ruskettuu vaikka käyttäisi korkeita suojakertoimia, sillä osa UV-säteilystä pääsee joka tapauksessa aina iholle. Ruskettuminen kuitenkin tapahtuu hitaammin, mutta myös turvallisemmin.

 

FAKTOJA AURINKOVOITEESTA:

-Aurinkovoiteen kanssa ei kannata nuukailla. 

-Suojakertoimen lisäksi palamiselta ehkäisee myös riittävä voiteen määrä. Älä siis sännöstele voidetta liian tiukasti. 

-Viikon rantalomalta ei kuulu kantaa aurinkovoidetta enää takaisin.  


KEVYT VOIDE KASVOILLE JA  VARTALOLLE:

Madara Weightless Sun Milk SPF20 

Kätevässä pumppupulossa oleva kermainen voide levittyy kasvoille ja vartalolle helposti. Tuoksu on miellyttävä ja voide tuntuu iholla kevyeltä. Suoja perustuu fysikaaliseen aurinkosuojaan. Unisex-tuote, joka soveltuu koko perheelle. 


NOPEASTI LEVITETTÄVÄ VEDENKESTÄVÄ SUIHKE:

Algamaris Alga Maris Aurinkovoidespray SK50+

Algamariksen fysikaalisen aurinkosuojan sisältävä suihke kestää hyvin vedessä, joten sitä ei tarvitse koko aikaa lisäillä. Spray on erinomainen aktiiviseen rantaelämään ja vesiurheiluun. Voiteessa ei ole vesistöille haitallisia ainesosia. Spray-annostelija suihkauttaa tuotteen iholle tasaisesti ja levitys onnistuu nopeasti. 


TEHOKASTA SUOJAA LAPSILLE: 

Algamaris ALGA MARIS aurinkovoide lapsille SK50 

Erittäin korkean suojan tarjoava voide, joka soveltuu erityisesti lapsille. Voide on helppo levittää, imeytyy nopeasti, ei tahmaa eikä jätä iholle valkoista pintaa. Voide on hajusteeton ja se sopii hyvin myös herkälle iholle. 

 

SUOJAA ALLERGISELLE IHOLLE: 

Nivea Sun Soothing Sensitive SPF50 

Hajusteeton voide kasvojen iholle suojaamaan herkkääkin ihoa. Auringosta helposti ihottumaa tai muita allergisia reaktioita saavan luottovoide, joka levittyy helposti ja kevyesti. Ei jätä lainkaan tahmeaa tunnetta vaan imeytyy todella hyvin ja iho tuntuu silkkisen pehmeältä. 


MUISTA SUOJATA MYÖS HUULET:

Labello Sun Protect 24h Melt-in Moisture SPF30 huulivoide 

Huulet palavat herkästi ja niiden suojaaminen jää usein vähemmälle huomiolle. Labellon huulirasva on helppo keino varautua yllättäviinkin aurinkoisiin tilanteisiin. 


LISÄÄ AURINKOSUOJA JOKAISEEN PÄIVÄÄN: 

Lumene Instant Glow UV Primer SPF30 meikinpohjustus

Meikin alle aurinkosuojan parhaiten tuo primeri, joka suojaa ihoa suojakertoimella 30. Lumenen meikinpohjustus kosteuttaa ihoa ja tekee siitä ihanan heleän. Se myös parantaa meikin kestoa ja varmistaa, että meikkipohjasi sisältää aurinkosuojan - joka päivä.  

Hyödynnä –15 % etu verkkokaupassa yhdestä normaalihintaisesta aurinkotuotteesta etukoodilla: AURINKO15

Etu voimassa 3.6.– 30.6.2019.  

Teksti ja kuvat: Eevis Liedes


Tuotenosto:

ALGA MARIS aurinkovoidespray SK50 125ml–30184003


 


Tuotenosto:

Alga Maris Aurinkovoide lapsille SK50+ 100ml–35844019


 

 

Tuotenosto:

MÁDARA Weightless Sun aurinkosuojaemulsio SPF20 150ml–36358508Tuotenosto:

NIVEA SUN 50ml UV Face Soothing Sensitive SK50 -aurinkosuojavoide–35037519Tuotenosto:

Lumene Invisible Illumination Instant Glow Meikinpohjustaja SK30 30ml–29537026Tuotenosto:

Labello 5,5ml Sun Protect sk30 -huulivoide–186316


 


Tuotenosto:

NIVEA SUN 50ml UV Face Soothing Sensitive SK50 -aurinkosuojavoide–37344512


Sivun alkuun
Ohjeet
Ota yhteyttä

Ota yhteyttä