Aurinkorasva muistetaan yleensä vain silloin kun auringosta mennään varta vasten nauttimaan. Aurinkovoiteen ei kuitenkaan tulisi löytää tietään ainoastaan rantakassiin – myös pitkäksi venähtäneelle puisto- tai terassihengailulle tulisi suojautua. Aurinko yllättää juuri silloin kun ei ajattelisi, siksi suojavoide tulisi nyt asettaa vakipaikalleen vartalovoiteen rinnalle kylpyhuoneessa. On helpompi lisätä voidetta aamuisin ihan vain varmuuden vuoksi kuin vältellä aurinkoa pitkähihaisilla lämpimien säteiden yllättäessä esimerkiksi työpäivän jälkeen tai spontaanilla pyöräretkellä.  

Hyvä aurinkovoide suojaa ihoa auringon molemmilta haitallisilta UV-säteiltä - UVA:lta ja UVB:ltä. Molemmilla säteillä on ihoamme erilailla kuluttava vaikutus. UVA -säteiden vaikutukset näemme ihossamme vasta myöhemmin. Nämä säteet tunkeutuvat syvälle pinnan alle ja aiheuttavat ihossa pitkäaikaisia muutoksia. UVA on vastuussa pigmenttilaikuista, rypyistä ja ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta sekä paksuuntumisesta. UVB -säteiden vaikutuksen näemme ihossamme huonossa tapauksessa nopeastikin; nämä säteet aiheuttavat esimerkiksi palamisen.

Palaminen on iholle aina haitallista. Aurinkoon tottumaton iho palaa herkemmin, mutta palaa voi myös täysin yllättäen, aurinkoa yleensä hyvin sietäväkin ihotyyppi. Erityisesti kylmien talvi- ja vaihtelevien kevätkuukausien jälkeen tulisi käyttää korkeamman suojakertoimen sisältäviä voiteita. Ihon tottuessa aurinkoon voi suojakerrointa halutessaan laskea, vaikka korkea suojakerroin ei (vastoin yleistä käsitystä) estä päivettymistä. Aurinkovoide vain mahdollistaa pidemmän ajan auringossa viettämiseen ilman iho- ja soluvaurioita - päivetys syntyy iholle suojakertoimesta huolimatta.

Osta aurinkotuotteita >

 

Aurinkovoiteiden suoja perustuu joko kemiallisiin tai fysikaalisiin suojafilttereihin. Kemialliset filtterit imeytyvät ihon läpi ja muodostavat sen alle suojaavan kerroksen, joka imee auringon haitalliset säteet itseensä. Fysikaalinen suojafiltteri sen sijaan toimii peilin tavoin; se heijastaa säteet pois ihon pinnalta. Kemiallisen suojafiltterin sisältävä voide tulee levittää iholle noin puolituntia ennen aurinkoon astumista. Fysikaalinen suojafiltteri toimii sen sijaan samantien. Karkeasti eroteltuna synteettinen kosmetiikka hyödyntää usein kemiallista filtteriä ja luonnonkosmetiikka fysikaalista filtteriä. Voide voi myös sisältää molemmat suojafiltterit. Kumpikin suojautumiskeino on yhtä tehokas. 

Aurinkovoidetta tulisi lisätä iholle säännöllisesti auringossa oleillessa. Voide kuluu pois iholta uidessa, hikoillessa ja pyyhkeellä ihoa hangatessa. Ihotyypistä riippuu kuinka usein voidetta tulee levittää iholle uudelleen - jos palat herkästi, levittele voidetta huolellisemmin ja useammin. Erityisesti lapsille kannattaa levitellä rasvaa tasaiseen tahtiin kesäleikkien lomassa. 

Voiteita on yleensä kasvoille ja vartalolle erikseen, mutta mikään ei estä kokeilemasta vartalovoidetta kasvoille tai kasvovoidetta vartalolle. Yleensä kasvoille tarkoitettu voide on ohuempaa, soveltuu paremmin kasvojen ohuemmalle iholle eikä ärsytä esimerkiksi silmiä. Vartalovoidetta voi kuitenkin hyvin levittää myös kasvoille jos pakkauksessa niin sanotaan eikä itse huomaa kasvoissa ärsytyksen merkkejä.  

 

Aurinkovoiteessa ei kannata säästellä. Levitä voidetta runsaasti ja huolellisesti kaikkialle ihoon. Liian vähäinen voiteen määrä vaikuttaa selkeästi myös voiteen suojaavuuteen. Korkeankin suojakertoimen sisältämä voide ei suojaa ihoa kunnolla jos voide on levitetty huolimattomasti tai sitä on liian vähän – aurinkovoiteilla voi siis oikeasti suosiolla lotrata.  

Aurinkovoide irtoaa iholta kesäpäivän päätteeksi kunnon saippuapesulla. Parhaiten aurinkovoiteen rippeet irtoavat ihosta kuitenkin puhdistusöljyllä. Hiero puhdistusöljyä kuivalle iholle irrottaaksesi voiteen jämät ihostasi ja huuhtele vasta sitten vedellä. 

 

 AURINKOVOITEET VIELÄ PÄHKINÄNKUORESSA:

1. Aurinkovoide on paras keino suojautua auringon haitallisilta vaikutuksilta.

2. Aurinkoon tottumaton iho palaa herkemmin ja vaatii korkeampaa suojakerrointa.

3. Myös aurinkoon tottunut iho voi palaa yllättäen.

4. Palaminen on aina haitallista iholle ja jättää pinnan alle pidempiaikaiset vaikutukset.

5. Sekä UVA-, että UVB-säteiltä tulee suojautua - säteet vaikuttavat ihoon eri tavalla.

6. Kemiallisen suojafiltterin sisältävä voide tulisi levittää iholle noin puolituntia ennen aurinkoon menemistä, fysikaalinen suojafiltteri suojaa ihoa samantien.

7. Aurinkovoide kuluu päivän aikana mm. uidessa, hikoillessa ja vaatteiden tai pyyhkeiden hankauksesta – muista lisäillä voidetta päivän kuluessa.

8. Vartalo ja kasvot eivät välttämättä tarvitse eri voiteita, jos iholla tai esimerkiksi silmissä ei ilmene ärsytystä.

9. Voiteen määrä on yhteydessä suojaustehoon – levitä siis huolellisesti ja runsaasti.

10. Aurinkovoiteen saa parhaiten pestyä iholta puhdistustuotteella, joka sisältää öljyä.

Aurinkovoide ostoksille Mars >

 

UNISEX KASVOSUOJA: 

NIVEA SUN Anti-Age & Anti-Pigments -aurinkosuojavoide sopii kaikille, niin naisille kuin miehillekin. Suojakerroin 30 riittää monella tarvittavaksi suojaksi auringossa oleiluun. Voiteessa on klassinen aurinkovoiteen tuoksu ja se levittyy helposti. Kätevä matkakoko sujahtaa laukkuun tai jopa taskuun, jotta voidetta voi lisätä iholle jo menossa. 

PARAS YLEISVOIDE: 

Mádara Plant Stem Cell Antioxidant Sunscreen – aurinkosuoja sopii vartalolle, käsiin ja kasvoille. Se ei jätä ihoa lainkaan tahmeaksi tai valkoiseksi, mutta vaatii hieman rivakammat levitysotteet. Ihanan raikas sitruunan tuoksu on miellyttävää vaihtelua yleensä makeiden aurinkovoiteiden tuoksuun. Suojakerroin 30 suojaa ihoa tehokkaasti. Voide sopii myös lapsille. 

LAISKAN SUOJAUTUJAN NOPEA SPRAY: 

Biosoliksen Spray Solaire -aurinkosuojasuihke soveltuu nopeasta suojauksesta pitävälle. Suihkuttele ohut spray koko vartalolle ja hiero pyörivin liikkein. Nopeasti imeytyvä voide ei jätä ihoa tahmeaksi tai valkoiseksi. Suojakerroin 50 suojaa auringossa herkästikin palavaa ihoa ja on erinomainen tuote suojan lisäilyyn pitkin päivää. Todella mieto tuoksu sopii tuoksuherkällekin nenälle.

ÖLJYSUIHKE AURINGONPALVONTAAN: 

Cliniquen Virtu-Oil Body Mist -aurinkosuojasuihke sopii auringonpalvojalle. Nopeasti levittyvä öljysuihke suojaa kertoimella 30 ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti auringon kuivattavalta vaikutukselta. Todella kevyt koostumus ei tunnu iholla, mutta iho jää kauniin hehkuvaksi öljystä. Aurinkovoiteen klassinen tuoksu sopii rannalle tai uima-altaan reunalle. 

 

HELPPOA SUOJAA LAPSILLE: 

NIVEA SUN Kids Protect & Sensitive Roll On -aurinkosuoja on kätevä kantaa mukana. Rullalla voit lisätä lapsellesi aurinkosuojaa nopeasti kun kesäleikit kiinnostavat enemmän. Rullaa suojaa kätevästi suoraan iholle ja levitä muutamalla pyörittelevällä liikkeellä. Suojakerroin 50+ suojaa ihoa tehokkaasti eikä voide liukene iholta heti vedessä, sillä sen koostumus on erityisen vedenkestävä.  

SUOJA JA MEIKKIVOIDE SAMASSA: 

Algamaris Creme Solaire Teintée -sävyttävä aurinkovoide kasvoille toimii kesän helpoimpana meikkipohjana. Ihon sävyä tasoittava voide on verrattavissa esimerkiksi BB-voiteeseen; se on kevyt, helppo levittää ja antaa kasvoille luonnollisen peittävyyden ja tasoituksen. Voide ei tunnu raskaalta kasvoilla edes rantapäivänä, joten voit hyvin olla huolitellumpi myös lomamatkoilla, suunnatessasi suoraan rannalta illalliselle. Suojakerroin 30 suojaa kasvojen ihoa hyvin. Voiteestä löytyy kahta eri sävyä – erityisesti rantalomalle lähtijän voi olla järkevää ostaa molemmat sävyt ja sekoitella voiteita päivetyksen lisääntyessä. 

HERKÄN IHON LUOTTOVOIDE: 

Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin lotion -aurinkosuojavoide soveltuu kaikista herkimmällekin iholle. Tämä on luottovoide auringosta ihottumaa tai muita reaktioita saavalle ihotyypille. Voide suojaa ihoa suojakertoimella 50+ ja auttaa patentoidun Calmanelle -koostumuksen ansiosta herkkääkin ihoa tottumaan aurinkoon. Helppo levittää ja tasainen koostumus. Aurinkovoiteen tuoksu on klassikko ja monelle tuttu vuosien takaa. 

MUISTA MYÖS AFTER SUN: 

Algamaris After Sun -emulsiota tulisi levittää iholle aina auringossa oleilun jälkeen. Voide kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Ohut voide soveltuu niin kasvoille kuin vartalollekin. Ihosta ei tule tahmeaa, joten voit hyvin levittää sen suihkunraikkaalle iholle paahteisen rantapäivänkin jälkeen. Raikas kookoksinen tuoksu muistuttaa aurinkoisesta kesäpäivästä. 


Teksti ja kuvat: Eevis Liedes


Tuotenosto:

ALGA MARIS sävyttävä aurinkovoide kasvoille SK30 50 ml–30184006


 


Tuotenosto:

ALGA MARIS After Sun emulsio 150 ml–30184005


 


Tuotenosto:

Clinique SPF30 Virtu-Oil Body Mist vartalosuihke 144 ml–21341153


 


Tuotenosto:

Piz Buin Allergy Lotion SK 50+ -aurinkovoide aurinkoherkälle iholle 200 ml–674287Tuotenosto:

NIVEA SUN 50ml Face Cream Anti-Age Anti-Pigmentation SK30 -aurinkovoide–27658005


 Tuotenosto:

NIVEA SUN Kids 50ml Protect & Sensitive Sun Roll-On SK50+ -aurinkosuojavoide–22937010Tuotenosto:

BIOSOLIS Aurinkosuojasuihke SPF50 100 ml–22935506


 


Tuotenosto:

Antioksidanttinen aurinkovoide vartalolle SPF 30–29660502


 

Sivun alkuun